lördag 26 maj 2012

Dagens dukning med Ceylon

Kvällsfika med scones och te, eller choklad. Säg inte att man inte behöver flera olika sorters kannor med samma design. En för te och en för choklad. Vilken tur att Hertha Bengtssons Ceylon för Rörstrand har just det. Den höga kannan finns dessutom i två storlekar. Kopparna finns i limegrönt, turkos, gult och grått. Den grå har jag bara sett som udda tefat, men det skulle vara kul att komma över en grå kopp. Assietter och stora kannor finns i svart eller vitt. Gräddkanna och sockerskål finns i kopparnas färger. Godset påminner lite om Blå Eld, med mönster i relieff, men det ser mer ut som spindelnät eller riskorn på rad. Ceylon är klatschigt, elegant och raffinerat.

006 Ceylon Hertha Bengtsson Rörstrand Daniel Grankvist

Vi har besök av ett miljöpartistiskt kongressombud i helgen. Hon är fullt upptagen med att kongressa och vi står för husrum och leker Bed & Breakfast. Vi har till och med fixat en complementary tea tray på hennes rum. Sconesfikat var fredagskvällens aktivitet.

010 korr Ceylon Hertha Bengtsson Rörstrand Daniel Grankvist

Småskålar och fat kan man inte få för många av. De tar inte mycket plats och är väldigt användbara. Dubbelskålen i bakgrunden i pressglas är alldeles lagom för marmelad för några få. Två sorter till och med. Den äggformade skålen alldeles bakom dubbelskålen är också Rörstrand. Inuti är den mönstrad i godset och det skulle kunna vara Hertha Bengtsson det också.

7 kommentarer:

Kerstin sa...

Reliefmönstret skulle också kunna vara inspirerat av mönstret som blir på bröd som får jäsa i korgar. Visst ser det ut litet som flätade korgar?

Daniel sa...

Ja, de har du rätt i, det gör det. Det skulle vara kul att veta varför det just fick namnet Ceylon.

Viola_T sa...

Fint ni dukat. Av Ceylon har jag endast en gräddsnipa :-)

Daniel sa...

Vilken färg har du?

Anna-Maria sa...

Jättesnygga färger! Jag blir väldigt fikasugen!

Anjas Hill sa...

Vackert porslin! Jag ser att du följer bloggen Glädjekällan. Jag lovar - hon kan ALLT om porslin (och spec. om Rörstrand). Fråga henne ang en grå kopp - vet kanske var du kan ev hitta en sådan.

/Anja

Daniel sa...

Tack för tipset! Jag har letat länge efter en sådan kopp. De verkar inte vara så lätta att få tag på.