fredag 1 juni 2012

Kvarglömda blommor

Just nu går livet fortare än jag. Det grönskar för fort trots det svala vädret och terminen går för fort. Nästa vecka är sista veckan på terminen, men examensarbetet rullar på alldeles för långsamt. Allt tar mer tid än jag tänkt. Att gå igenom en arkivförteckning kan till exempel ta en hel förmiddag om man ska vara noggrann och det ska man ju.
033 Narcissus poeticus Daniel Grankvist
Det är tur att platsen jag undersöker visar sig från sin bästa sida just nu. I den gamla köksträdgården vid Olofsfors bruk finns det en fortfarande en del växter kvar trots att det slutade odlas i större skala där i början på 1960-talet. Pingstliljor finns det en stor rugge kvar av till exempel. Några påskliljor bland alla pingstliljor finns också, men de syns inte på bilden.
049 Myosotis Daniel Grankvist
Förgätmigej har börjat slå ut lite överallt. Det ska finnas vita bland de blå har en av de jag intervjuat om trädgården berättat. De får jag hålla utkik efter. Det dyker upp nya växter hela tiden så det gäller att besöka platsen ofta med kameran. Jag vill ju inte missa något fint.
050 korr Primula veris Daniel Grankvist
Den här röda gullvivan höll jag på att missa. Det fanns bara en enda planta och jag kan vara glad att den blommar en aning senare än de vanliga annars hade jag missat den. Att den är kvar från den gamla köksträdgården behöver jag nog inte tveka om.
Nu väntar jag på att lupiner och toppklockor ska fylla hela backen med blommor. Innan dess hoppas jag att jag ska ha hunnit ikapp med tiden.

5 kommentarer:

Hans sa...

Det är otroligt att vissa växter kan överleva så många år utan att någon pysslar om dem. Det är alltid spännande att undersöka gamla mer eller mindre övergivna trädgårdar.
Ha det fint.

Daniel sa...

Ja, det är verkligen spännande. Jag har gått med kameran regelbundet och fotat. Jag har fått uppgifter om en hel del som ska ha funnits i trädgården och som finns kvar som rester. Det ska bli spännade att se om det finns mer.

Anonym sa...

Daniel
Fråga mig, gamlingen, om hur tiden inte räcker. Precis som du säger tar allt myyccket längre tid nu än förr (fast det var förstås inte DET DU menade;)))!)
Nu mera måste jag multiplicera allt med fem. Har jag tänkt mig att något tar en förmiddag så är det lika bra att inse att det tar i själva verket minst två och en halv dag;)))!

Hoppas att ditt arbete fortskrider ändå så som du vill så att du kan få njuta av lite ledigt sedan.

Jag har svarat på din undran om den mörkbladiga hundkexet i min blogg.

/Anja

Sofia sa...

Åh, det här med röda gullvivor. Why? Är det olika sorter eller beror det på när under blomningen man råkar se dem?

Daniel sa...

De olika färgerna är olika sorter. De behåller i regel färgen från de att de slår ut tills dess att de slår igen.

Jag gillar de olika orange och röda varianterna mer än de rent gula, i alla fall på gullvivor. Men det beror lite på var de växer också.