söndag 3 juni 2012

Nu blommar löken

I Östra Tunhem har sommaren kommit en bra bit längre än i Umeå. Kirgislöken blommar för fullt här. Det har kommit massor av lila bollar bland ljusblå förgätmigej och maskrosbollar. Ibland är oavsiktliga kombinationer oslagbart vackra och i motljus förstärks effekten ännu mer.
026 korr Allium aflatunense Daniel Grankvist
I helgen vilar jag upp mig. Jag har lekt trädgårdsmästare i Östra Tunhem och grävt potatisland, satt potatis, planterat bönor, flitiga lisor och gladioler. Men jag har inte jobbat själv såklart. Dirigenter har de bofasta varit och vi har jobbat tillsammans, bollat idéer och sedan utfört.
018 Rosa hugonis Daniel Grankvist
Rosorna har börjat blomma så smått här. Kinesisk gulros är en av de första och blommar bara en kort tid innan den kliver tillbaka och nästan försvinner igen, men just nu är den helt översållad med blommor. Nya slår ut och gamla kronblad faller till marken. 
021 Korr Rosa hugonis Daniel Grankvist
Blomman är inte stor och den doftar inte mycket, men den är söt och färgen är ljus och trevlig.
039 korr Posa 'Professor Fagerlind' Daniel Grankivist
Den här jätten är också som finast just nu. Det är enligt uppgift en hybrid mellan bergros, Rosa pendulina och pimpinellros, Rosa spinosissima. Den kallas ‘Professor Fagerlind’ efter upphovsmannen, som jobbade vid Bergianska trädgården. De berättar för mig i Östra Tunhem att han roade sig med att göra en hel del egna korsningar varav den här bara är en. I en annan del av trädgården finns en ros med liknande växtsätt, men med kraftigt röda blommor med dragning åt blått. Den har vad jag vet inget namn, men verkar var en bra sort den med. Blomman verkar inte blekna när den åldras.
052 korr Rosa 'Professor Fagelind' Daniel Grankvist
‘Professor Fagerlind’ skickar ut långa bågade grenar på vilka blommorna sitter tätt, som på girlanger.
Nu är helgen slut och jag är lagom trött, men ändå utvilad. Imorgon börjar veckan igen och då fortsätter jag med att försöka ta reda på ännu mer om köksträdgården vid Olofsfors bruk.

12 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Så vackert med mängder av blommande Kirgislökar. Ja, Rosorna är fina dom med :=)
Ha det gott!

Daniel sa...

Kirgislökarna gjorde en mållös, men det var maskrosbollarna som gjorde skillnaden. :-)

Lars Melander sa...

Riktigt trevlig att läsa din blogg, Daniel. Energisk som vanligt! Hoppas allt är fint!
Lasse

Daniel sa...

Kul att du gillar den! Energisk vet jag inte, men intresserad i alla fall. :-)

Berit sa...

många bollar i luften:)
jag är inte så förtjust i dessa gamla sorters rosor, vet inte varför men kanske för att de oftast ger en massa rotskott och blommar bara en gång sen är det över.
Ha en underbar dag!!

Hans sa...

Så fantastiskt fina foton, den översta bilden är helt makalös.
Ha det fint.

Daniel sa...

Lite håller jag med dig Berit. Det blommar fort och sedan är det över, men många har ju en fantastisk blomning och en fin doft. Och rotskotten är ju lite jobbiga förstås. :-)

Tack Hans!

Anjas Hill sa...

Hello Daniel!
Den första bilden med bollökarna svävande med maskrosfröställningar är ba' så läcker! Hade jag en tomt som var mycket större än den jag har, skulle jag gärna ha en sådan äng också;)!/Anja

Daniel sa...

Jag skulle för detsamma. Maskrosor och kirgislök. Och förgätmigej. Jättefint!

Ulrika sa...

Oj vilken vacker bolläng! Den skulle inte vara så tokig att ha, men då skulle man efter ett tag inte ha annat då dom spriders sig som tokar! Vackra rosor och pingstlijor du visar!

Ha det gott/ULrika

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

'Professor Fagerlind' föll jag för. Vet du om den finns att köpa?
Har inte namnen på träden men rönnen heter kanske Sorbus cashmiriana 'Rosea'.

Ha det gott
Birgitta

Daniel sa...

Jag tror inte att 'Professor Fagerlind' finns i handeln. Kanske att man kan få tag på den via rosensällskapet. De har nog själva fått ett rotskott någon gång som har växt till sig. I verkligheten är den 10 gånger tjusigare än på bild med långa girlanger fulla med blommor.

Ska kolla upp sorbusen.