torsdag 3 maj 2012

Hansskogs har öppnat

Idag var det dags för säsongen första besök på Hansskogs plantskola. De öppnade igår och höll fortfarande på att göra i ordning och ställa ut växter.

007 Scilla siberica Daniel Grankvist

Ute på parkeringen blommade det tjockt med rysk blåstjärna. Mot den röda fasaden gjorde de sig väldigt bra. De torra pinnarna ovanför är kanadensiska rosor som blommar otroligt rikt under sommaren. ‘Morden Centennial’ heter de och blir varmt rosa och en knapp meter höga.

009 korr Hansskogs plantskola Daniel Grankvist

Precis innanför grindarna hade de börjat duka upp med buskar och barrväxter. Hansskogs är nästan den enda kvarvarande plantskolan i norr som fortfarande odlar delar av sitt bassortiment av buskar själva. Från egna sticklingar. På hemsidan kan man titta på bilder från odlingen, som ligger i Rödånäs på gränsen till Vindelns kommun.

011 korr Viola cornuta Martin Daniel Grankvist

Viola cornuta ‘Martin’ fick följa med hem tillsammans med Astrantia major ‘Moulin Rouge’, en mörkt röd stjärnflocka. Båda ska få bo ute i stugan. Någonstans.

015 Galium odoratum Artemisia schmidtiana Daniel Grankvist

Myskmadra, Galium odoratum och krypmalört, Artemisia schmidtiana samsas fint på ett bord i plantskolan. I rabatten är de nog inte lika bra kompisar. Myskmadra vill ha halvskugga, eller skugga och ett fuktigt läge, medan krypmalört föredrar ett torrt och soligt läge. Det är tur det bara är skyltning.

I år tänker vi köpa några träd, men än så länge får det vänta ett tag. Dels behöver vi göra i ordning någonstans att plantera, dels behöver vi fundera ut precis vad vi ska ha, men det blir definitivt fler besök under våren.

2 kommentarer:

Berit sa...

Kul, jag ska dit den 19 maj tror jag det var:)Jag har faktiskt aldrig besökt denna plantskola...
Ha en underbar dag!1

Daniel sa...

Jag gillar den skarpt eftersom de är så seriösa. De testodlar en hel del ute i Rödånäs, så de vet att det fungerar innan det hamnar i sortimentlistan.