söndag 13 maj 2012

Att skapa ordning i kaos

Köket har förvandlats till ett inferno av jord och plantor. I flera veckor har det stått ett tillfälligt bord framför fönstret med en hel massa frösådder. Flera fönster har varit fulla också. Det är jord på golvet, jord på diskbänken och jord i hallen. Det är tur vi bara bor två här.

012 Digitalis lamarckii Daniel Grankvist

Jag har fått en hel laddning champinjonlådor av min brors sambo. De är fantastiska och passar perfekt till 15 små krukor på 7 cm eller 12 stora på 9 cm. Med lådorna går det lite lättare att hålla reda på det som jag skolat och det blir också lättare att flytta allt in och ut på dagarna.

013 Potentilla nepalensis 'Miss Willmott' Digitalis viridiflora Primula florindae 'Keilour' Fuchsia 'Deep Purple' Daniel Grankvist

Av det mesta finns det inte så mycket att det ryms en sort i varje låda.  Det går åt mycket etiketter, så vi har gjort en stor beställning på etiketter, både till krukorna inne och till att märka upp det som finns ute i rabatterna. En växtdatabas är också under konstruktion. Snart blir det efterlängtad ordning.

016 Lathyrus odoratus Daniel Grankvist

Luktärtor är en storfavorit, men tyvärr har de dragit iväg lite för mycket på grund av för lite ljus. Det är mer än luktärtorna som har blivit gängligt. Det är trist, men jag försöker att skola djupt och bara ta de bästa plantorna. Till nästa år måste jag skaffa bättre belysning.

017 Rester Daniel Grankvist

Såhär gängligt kan det bli. Det var inte mycket ur den här krukan som gick att använda.

Idag har jag skolat plantor och flyttat runt i flera timmar. Snart, mycket snart kan köket få återgå till att bli bara kök. Ikväll bygger vi ett tillfälligt plastväxthus. Det var tänkt att det skulle komma ut tidigare, men vädret satte stopp för det, men nu så ska alla plantor ut. Det ska bli skönt att få tillbaka lägenheten i beboeligt skick.

4 kommentarer:

Gunilla sa...

Visst är det roligt när det börjar bli lite ordning på sådderna.
Det känns riktigt bra när jag fick ut mina plantor i växthuset och nu har de så varmt och skönt. Liknar djungelvärmen:o)

Ha det gott

Gunilla

Daniel sa...

Nu alldeles nyss blev allt klart. Det är så skönt att det är gjort och kul att det kan bli ordning på allt. Jag har ställt ut en termometer i växthuset, men den visade vara 3 plusgrader nyss så alla plantor får stå inne tills imorgon. Då ska väl växthuset ha värmts upp något mer hoppas jag.

Johanna THD sa...

Luktärtor! Där sa du nåt, jag har glömt att så mina :S. Nu får det vänta till kommande helg.
Men jag skolade om mina tomater igår i alla fall. De liknade dina luktärter, långa och vingliga. Och de hade hemskt lite rötter vilket gör mig lite bekymrad. Hoppas de rotar till sig nu i de nya krukorna.
Jag blir lite avis när jag hör att du ordnat växthus, även om det är i plast. Jag vill också ha! Hoppas du kan flytta ut alla krukorna idag.

Daniel sa...

Det var bara 5 grader varmt i morse och det regnade naturligtvis, men jag flyttade ut ändå. Det måste ju värma upp lite under dagen i alla fall. Det är verkligen ett provisoriskt växthus, men det är ett växthus.

Tomaterna rotar sig säkert. De brukar ju få rötter längs hela stammen. Håller tummarna!

Luktärtor kan man inte vara utan. Jag har sått många sorter och hoppas att det ska blir riktigt fint.