måndag 30 april 2012

Dagens dukning i stugan

Det är Valborgshelg och vi är på premiärbesök ute i stugan. Ikväll hade vi besök av två kompisar. Till middag åt vi couscoussallad med citron och till det grillade grönsaker och vitlökssås. Enkelt. Grönsakerna hade vi först tänkt grilla, men vi glömde grillkolen hemma så vi bestämde oss för att köra dem i vedspisens ugn istället. Det gick fint, men tog något längre tid än vanligt. Vi fick elda på ordentligt för att få upp värmen i ugnen. Men det gick.

053 korr Solbritt Gefle Husqvarna emaljform Daniel Grankvist

Det blev ett färgglatt kalas. Anders hade köpt knallrosa servetter på Konsum och som present av våra kompisar fick vi tre olika sorters dricka, också de i klatschiga färger. Det var en gul en orange och en ljusgul, Apelsin, mandarin och citron. Inte nog med det så var det enda kärl som räckte till för couscousen en plastskål från Husqvarna i gulorange. Från Husqvarna är också det emaljerade fatet med grönsakerna. Till det hör ett lock och ett avställningsfat av emalj. Den snygga servettbrytningen gjorde en av våra kompisar. Väldigt fint.

056 korr Solbritt Gefle Daniel Grankvist

Stugan är min mammas barndomshem och tallrikarna fanns i huset när hon var barn. Vi har kompletterat med fler delar och har försökt hitta delar i bättre skick än de gamla. Godset är ömtåligt och blir lätt krackelerat och missfärgat. Det skymtar en såssnipa bakom glaset med mandarindryck. Det måste ha funnits kaffekoppar också eftersom vi hittade ett kaffefat ute på tomten för något år sedan. Några koppar har dock inte dykt upp vare sig i stugan eller på loppis. Vi har saker kvar att fynda.

Mönstret heter Solbritt och kommer från Gefle. Den lilla blomman kan tolkas som en liten solros med ansikte, armar och ben om man vill. Helmer Ringström hittade på dekoren i mitten av 40-talet.

Det blev en kväll med sällskapspel och för mycket mat. Väldigt trevlig med andra ord.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei Daniel,
ser at du har arvet serviset Solbritt frå Gefle/Uppsala Ekeby og at du tidlegare har vore på leit etter fleire servisedeler til dette serviset.

Eg har no bestemt meg for å selge dei delane eg har av Solbritt, for det har vist seg umogleg å få komplettere dette her i Norge og eg har ikkje fullt servise.

Veit ikkje anna om dette serviset enn at det blei produsert på Gefle mellom 1946 og 1956, og at designeren var Helmer Ringström.

Følgande deler:
2 sausenebb 15,5 cm diameter oppe, 19 cm nede, 8 cm høg
1 serveringsskål med lokk, 27 x 18 cm , 13cm høg md lokket ( og lokket er veldig stilig
1 serveringsskål 24 x 19 cm, 3,8cm høg
1 serveringsfat 23 x 16cm, inkl hankar
1 asjett til kaffeservise 18,5cm ( eller mest truleg til å ha under ei mugge)
4 djupe tallerkenar små 21cm
11 djupe tallerkenar store 23,5 cm
6 tallerkenar flate 23,5 cm
Totalt 27 deler.

Alt er heilt, det meste i utmerka stand, men eindel av delene har krakkeleringer.

Kunne dette vere av interesse for deg?
Vil selge samla.

Håper at det er greitt at eg kontaktar deg på denne måten, det er ikkje så ofte ein finn folk som er interessert/samlar på dette. Ikkje her på berget i alle fall.

Ønsker deg ei flott førjulstid!

Beste helsing
Åse Harstad
Kvam, Gudbrandsdalen, Norge