onsdag 25 april 2012

Echinaceasådder

006 Echinacea purpurea frösådd Echinacea pallida frösådd Daniel Grankvist
Tidigare i år sådde jag två olika Echinacea, en var Echinacea purpurea, röd rudbeckia, och en hade jag själv plockat fröer av i höstas i den nordamerikanska prärien i Mariestad. Mina egna fröer låg i en burk så länge att jag glömde bort vilken Echinacea det var. Nu har sådderna grott och fått karaktärsblad och nu kan jag glatt se att det måste vara Echinacea pallida, läkerudbeckia, jag tog fröer på i höstas eftersom bladen är mycket smalare än på purpurean. Kolla på bilden. Båda arterna finns i prärien i Mariestad.
Läkerudbeckian får smalare, mer hängande kronblad, smalare blad och blomman är ofta blekare i färgen än röd rudbeckia. Hela plantan ger ett sirligt och elegant intryck.
Det blev en hel massa plantor jag egentligen inte har plats för när jag skolat alla. Jag har pytsat ut dem i flera fönster i lägenheten och det känns surt att inte har en ordentlig plats för frösådder. Det blir ett framtida projekt.
Nu är det bara att hålla tummarna för att ljuset räcker och att det inte blir för varmt åt de små liven, så att det blir fina plantor att sätta ut så småningom. Var de ska få bo blir ett framtida angenämt bekymmer.

2 kommentarer:

Gunilla sa...

Vad duktig du är som lyckats få så fina plantor av rudbeckiorna.
Jag har inte sått några rudbeckior, men kanske jag skall prova någon gång. De är så fina. Jag har bara köpt färdig plant.

Olofors ligger bara ett tvärkast härifrån där vi bor. Så vädret här är detsamma. Idag har vi haft grått och trist men vad jag hört på radion så har det visst varit sol en bit ifrån kusten:o(

Lycka till med sådderna.

Ha det gott
Gunilla

Daniel sa...

Det grodde jättelätt och blev fina av sig själv. Nu hoppas jag bara att de ska klara sig ute här uppe. Jag har inte testat dem själv förut.

Jag sitter och gör mitt examensarbete på Olofsfors bruk. Det ska handla om örtagården som inte längre finns kvar. De är snälla och låter mig sitta där ute och jobba.