måndag 23 april 2012

Japanska lärkskogen

002 korr Magnolia stellata knoppar Daniel Grankvist
Det här är spännande. I Mariestad håller man på att bygga upp något som kallas Världsparken. Det ska vara ett parkstråk med växtmiljöer från olika delar av världen. Idag finns bland annat en nordamerikansk våtmark och en prärie, en kinesisk sequoiaskog och en japansk lärkskog. Den japanska lärkskogen började anläggas 2007 och har kommit en bra bit på  väg. Flera hundra träd planterades. Träden är 4-5 meter höga nu och man har redan börjat gallra träden.
004 Betula ermanii bark Daniel Grankvist
I den japanska lärkskogen finns en hel del spännande arter. Det kryllar av magnolior (bilden överst på Magnolia stellata)och roliga barrväxter. Det finns också två vackra arter av björk. På bilden ovan ser man stammen av Betula ermanii, kamtjatkabjörk och nedan Betula maximowicziana, jättebjörk. Jättebjörkens blad är som namnet antyder jättestora. Höstfärgen är gul.
009 korr Betula maximowicziana bark Daniel Grankvist
De första åren var ogräsinvasionen helt enorm. Jag kan förstå om det kom klagomål,  men ogräsen skyddade också de känsliga nyplanteringarna och nu när de vuxit på sig har ogräset börjat avta.
015 korr Japanska lärkskogen Mariestad Daniel Grankvist
Det finns inga gångstråk planerade än. Tanken är att de ska utformas efter hur växtligheten formas och utvecklas. På utvalda ställen är det tänkt att passande marktäckande perenner ska breda ut sig.
006 Japanska lärkskogen Mariestad Daniel Grankvist
Tänk dig att stå helt omgiven av lärkträdens skira grönska om bara någon vecka.
008 korr Japanska lärkskogen Mariestad Daniel Grankvist
Lärkskogen ligger mitt mellan två villaområden. Det ligger också ett dagis i närheten. Det kan bli ett riktigt spännande utflyktsmål.
011 korr Japanska lärkskogen Mariestad Daniel Grankvist
Prunus sargentii, bergskörsbär ska tillsammans med alla magnolior ge vacker blomning under våren.
014 korr Prunus sargentii knoppar Daniel Grankvist
Närbild på bergskörsbärets knoppar.
017 Acer tschonoskii grenar Daniel Grankvist
Acer tschonoskii, guldlönn, är en av två lönnarter i parken. Guldlönnens grenar är vackert rödfärgade och ger ett skönhetsvärde året om.
020 korr Japanska lärkskogen Mariestad Daniel Grankvist
Det finns fyra olika arter magnolia i parken, Magnolia kobus, japansk magnolia, Magnolia loebneri `Dr. Merril´, hybridmagnolia, Magnolia obovata, junimagnolia och Magnolia stellata, stjärnmagnolia. De kommer att märkas ordentligt när de etablerat sig bättre. I år är det främst Magnolia stellata som kommer att blomma. För att se alla arter måste man ta sig in i parken och upptäcka dem.
En växtlista över allt som planterats finns här.
Det här kommer att bli en fantastisk plats att besöka framöver när träden och buskarna är ännu bättre etablerade och gångstråken påbörjade. Råkar man befinna sig i Mariestad borde man definitivt gå dit och titta redan i år.

2 kommentarer:

Hans sa...

Vilken fantastisk park detta är och kommer att bli när perennerna kommit på plats.
Tack för tipset.

Daniel sa...

Det kommer att bli väldigt tjusigt bland annat när alla magnolior blommar.