måndag 30 april 2012

Umeå Trädgård och Antik

I helgen ordnade Nolia trädgårds- och antikmässa. Så värst mycket antik var det inte. De som kom dit för den sakens skull blev ordentligt besvikna. Jag såg inte en utställare som sålde antik- eller retrosaker. Däremot fanns en trevlig utställning med olika rum som visade en hel del fina gamla saker.

015 korr kök Daniel Grankvist

I köket var det dukat med koppar från Rörstrand, en trevlig kanna och olika skålar och fat. Vad allt som finns på bild vågar jag inte gissa. Man kunde inte gå fram och vända och vrida. Jag skyller på det.

017 korr kök syhörna Daniel Grankvist

Blå Colorado-tallrikar vore inte fel att ha och glasen kommer till och med jag ihåg från när jag var liten. En Husqvarna symaskin i ett hörn av köket skulle man ha plats för.

016 korr kökshylla Daniel Grankvist

I kökshyllorna fanns smått och gott som var kul att kolla på. Favoriter var den gröna snipan och fatet från Gustavsberg.

009 sovrum Daniel Grankvist

En sån sängskärm som skymtar fram bakom sängen skulle jag önska tillverkades fortfarande. Då skulle jag köpa en direkt.

010 korr sovrum Daniel Grankvist

Jag kommer ihåg att min kusin hade elektriska hårrullar. Carmen har jag för mig att de hette. Jag såg dem tyvärr aldrig i användning någon gång.

042 korr vardagsrum Daniel Granvist

I vardagsrummet stod en vas med fina plastblommor. För längesedan samlade jag på dem, men jag slutade för att jag aldrig riktigt fick användning för dem. De bara samlade damm, men fina är de.

Förutom montrarna ordnade man också en modevisning med  tidstypiska kläder. Tyvärr kunde jag inte på på någon av visningarna (jag sålde lotter), men visningarna verkar ha varit välbesökta. Vilka som stod bakom utställningen var inte lätt att veta. Ingen skylt som jag kunde se fanns uppsatt. Ännu en miss. Det var otroligt synd att man inte lyckats locka dit någon enda retroutställare.

Även om just det var en besvikelse var jag ändå nöjd med trädgårdsdelen. Det fanns många bra trädgårdsutställare och mycket att titta på. Det ordnades också en balkongtävling och den monter jag föll för var den enda som hade tagit mässans tema helt på allvar. Trädgård Nymyran hade fyllt sin balkong med växter och gamla saker.

012 korr Trädgård Nymyran balkongtävling Daniel Grankvist

Även om det mesta var lite för gammaldags för min smak så gillade jag det.

015 korr Trädgård Nymyran Daniel Grankvist

Blomkrukorna på snirkliga ställningar på väggen var charmiga.

016 korr Trädgård Nymyran Daniel Grankvist

Sådana plastkrukor med nätmönster skulle jag vilja hitta till vår egen stuga.

Det fanns mycket annat att se också. I Blomsterfrämjandets monter kunde man bland mycket annat titta på årets pelargon ‘First Yellow’.

023 korr Pelargon First Yellow Daniel Grankvist

Jag vet inte om jag är helt övertygad. Färgen var fin, men blomställningarna var inte så fina tyckte jag. En pelargon av den modellen ska ha stora klasar med blommor tycker jag, men man kanske får testa och se om den har annat som gör det värt besväret.

033 korr Streptocarpus Inca Daniel Grankvist

Streptocarpusen ‘Inca’ fanns som visningsex hos Svenska Saintpauliasällskapet. Den skulle jag hellre köpa.

002 korr Streptocarpus Daniel Grankvist

De hade också samlat ihop en hel mängd olika blommor för att visa på variationen inom släktet.

037 tombola Daniel Grankvist

Jag själv hjälpte till i Sällskapet trädgårdsamatörernas monter. Vi sålde lotter på löpande band och det var ett nöje att använda deras fina tombola. Den hörde verkligen hemma på en antikmässa. Vinsterna bestod av ovanliga växter och fröer som medlemmarna själva samlar in.

039 korr mässan är slut Daniel Granvkst

När mässan var slut gick det snabbt att tömma montrarna för de flesta. På en halvtimme hade området bytt utseende radikalt.

Bara en dryg timme efter att jag kommit hem åkte vi ut till stugan. Där sitter jag nu med vedspisen sprakande i köket och skriver. Det har varit en fantastiskt rolig helg.

5 kommentarer:

Berit sa...

ÅÅ så kul att få se lite bilder från mässan har väntat med spänning om inte någon skulle lägga ut bilder från den. Jag kunde ju inte åka i år en nästa hoppas jag,
Ha en underbar dag!!

Unknown sa...

Vad fina bilder du har tagit från mässan. En sådan skärm som ska sitta på väggen finns här i Graninge om du är intresserad.

Daniel sa...

Det var jättekul att vara där. Det fanns en hel del kul att köpa och att vinna. Jag hoppas att du kan gå nästa år.

Jag är helt klart intresserad av skärmen. Jag hör av mig.

P sa...

Är inte de små glasen gamla senapsburkar?

Daniel sa...

Jag tror inte det, men jag är inte säker. Jag kommer ihåg dem som som att de fanns lite överallt och rätt många av varje varje.