söndag 9 december 2012

Piff paff puff

Här hemma har vi hostat och snorat ikapp den senaste veckan och det har inte släppt än. Även om man är sjuk måste man ju äta, men vad gör man om man inget har hemma?  Då får man ta det man har. Vi hade några gamla frysta räkor, majonäs, oliver, rostbröd och ägg och lite grädde. Då kan man göra piff paff puff. Varma smörgåsar är alltid gott.

045 Piff paff puff Spisa ribb Stig Lindberg Opus Tias Eckhoff Björkshult Daniel Grankvist

Receptet lyder som följer:

Piff paff puff

4 skivor vitt bröd
1-2 msk smör
1 hg skalade räkor
1 litet glas fyllda oliver
2 hårdkokta ägg
1 hg majonäs
2 msk grädde
2 msk finklippt dill (funkar även utan, vi hade ingen hemma)
1 äggvita
2 msk finriven ost

Värm ugnen till max, eller ungefär 300 grader. Jag skojar inte. Det måste vara riktigt varmt. Rosta brödskivorna lätt, bred smör på dem och placera ut dem på en plåt. Hacka räkorna grovt. Skär oliverna i tunna skivor. Hacka de hårdkokta äggen. Rör samman majonäsen och grädden och blanda i räkor, oliver och hackade ägg. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner den i majonäs-blandningen.

034 Piff paff puff-smet Daniel Grankvist

Klicka ut smeten på brödskivorna,

035 Piff paff puff-smet med ost Daniel Grankvist

Och lägg på den rivna osten. Ta inte för mycket ost. Då orkar inte smeten höja sig. På bilden är det något för mycket ost.  Sätt in dem mitt i ugnen och grädda i några minuter tills smeten höjt sig bra och fått fin färg. Passa noga så att de inte bränns.

037

När de är klara är det bara att lägga upp dem och börja äta. Jättegott!

050 Den lilla rätten Fibs hemböcker Daniel Grankvist 2

Receptet kommer från den här fina kokboken från 1953. Det finns en hel mängd recept på smårätter som är precis så charmigt omoderna att man inte vill annat än att laga dem. Dessutom finns det en hel del fina bilder att titta på om man inte gillar att frossa i ägg, böckling, pytt i panna och köttrester. Man kan läsa den enbart för namnen på rätterna också. Ett axplock: Lökfuffens, Lyckans stjärna, Fru Jannes risfat och Skoj med korv. Det finns hur många som helst.

2 kommentarer:

Mikael Söderholm sa...

Kommer ihåg omslaget på den där kokboken - tror den fanns hemma när jag var barn! Testade att göra "piff, paff, puff" ikväll - en riktig succe!

Daniel sa...

Vad kul att du testade och att du gillade det!

Det är ett skoj recept, särskilt när smeten höjer sig. Och kokboken är värd att skaffa.