fredag 16 mars 2012

Äkta makar i trapphuset

018
I år blommar äkta makar (Hippeastrum striatum) mer än någonsin. Fyra stänglar kommer det att bli när det är klart. Tre syns på bilden och en liten till kan man skymta till höger i krukkanten. Det här är en krukväxt som bara står och är tacksam och blommar när den ska. Utan blommor är den inte den allra vackraste, men när den väl blommar kompenserar den gott och väl för det även om det bara blir två blommor per stjälk. Det är också därför den fått sitt namn.
Skötseln är enkel. Hos mig står den i trapphuset och får en svalare period kring 15 grader under vintern. Jag vet inte om det är nödvändigt, men det verkar inte skada den heller. Den behöver inte mycket skötsel. Vatten och lite näring så den kan samla kraft till blomningen är allt. Här hos mig brukar den blomma när ljuset kommer tillbaka på våren. Det sägs att den kan blomma flera gånger per år, men det gör den inte hos mig. Bladen vissnar gärna ner i samband med blomningen. Plockar man inte bort dem ser plantan väldigt skräpig ut. På bilden hänger de vissna blad jag plockade bort från den på krukkanten bredvid.
Förökningen är enkel. Krukan fylls ganska snabbt med sidolökar, som kan man bryta loss och plantera om. Det verkar som den gillar att stå trångt i krukan, så plantera inte om och dela den varje år.
Det kan vara svårt att få tag på lökar, men på tradera.com brukar det gå att hitta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har också en Åkta makar,men plötsligt uppenbarar sig 3 klockor på en stjälk..Hur kommer det sig+..

Daniel sa...

Jag vet inte riktigt, men det kan bli så. Det kan helt enkelt bero på att din planta trivs och orkar bilda tre blommor från samma stjälk, men det är svårt att veta. Vanligtvis blir det bara två. Gläds åt det och fotografera. :-)

Glad midsommar!
Daniel