söndag 30 juni 2013

Månadens favoritväxt: Hesperis matronalis ‘Alba’

Varje månad är det lika svårt, men nu har jag bestämt mig. Vitblommande trädgårdsnattviol, Hesperis matronalis ‘Alba’ blir månadens favoritväxt.

006 Hesperis matronalis 'Alba' Daniel Grankvist

För nästan tio år sedan sådde jag vitlommande trädgårdsnattviol för att ha ute på odlingslotten jag hade då. Den har följt med i alla flyttar fram och tillbaka och har till slut landat ute vid stugan. Där verkar den trivas och frösår sig och sprider sig lite överallt. Det är bra. Den blir inte ett problem. Ett vitt litet utropstecken här och där skadar inte. Den vanliga violetta formen är också fin, men passar inte riktigt in överallt. Den vita är mer lättplacerad.

Blomningen börjar i mitten av juni och pågår länge länge. Det skjuter nya  blomknoppar hela tiden. Doften är fantastisk, särskilt på kvällen och natten. Men det finns en nackdel. Trädgårdsnattviol behöver någon form av stöd för att hålla sig snygg. Tyvärr är jag nästan alltid för sent ute och den väl har lagt sig ner är det ingen mening att räta upp den igen. Blommorna och skotten kommer att se felriktade och sneda ut hur man än gör. Fast den fortsätter ju att blomma även om den lagt sig och på rätt ställe kan den där grenen som lagt sig ner bara se ännu snyggare ut. Fast inte hos mig. Det är tillräckligt rörigt ändå. Nästa år ska jag binda upp dem innan de börjat blomma och blivit övertunga. Nästa år.

2 kommentarer:

Hon som talar med blommor sa...

Hej Daniel!

Va kul att se trädgårdsnattviol. Jag älskar dem! En blomma som oförtjänt har blivit lite bortglömd tycker jag. Allt gott! / Carolin

Stina sa...

Vad fin den är!! Den har jag inte sett ofta. Trädgårdsnattviolen hamnar på min 'villhalista'. Även om den behöver stöd :/
Ha det gott /Stina