tisdag 20 augusti 2013

Månadens favoritväxt: Gladiolus murielae

Månadens favorit blir utan tvekan doftlilja, Gladiolus murielae. De ser ut som en gladiolus, men med mycket elegantare blommor. Jag har haft dem i omgångar genom åren och de är alltid lika vackra. Och de doftar fantastiskt gott som det svenska namnet antyder. Redan några få blommor känner man doften av på flera meters avstånd. Just nu är de som vackrast.

003 Gladiolus murielae, doftlilja

Doftliljan är en knölväxt som inte är vinterhärdig i Sverige, men den är lätt att övervintra. Bäst blir de när man odlar dem i kruka tycker jag. Då får de tillräckligt med värme för att hinna växa till sig och blomma ordentligt. De tar nämligen ganska lång tid på sig i starten. I kruka kan man dessutom flytta runt dem och placera dem där man för tillfället bäst behöver dem.

Ett år provade jag att plantera dem i omgångar. Jag tog en stor kruka som var ca 40 cm i diameter och fyllde den med plantjord till drygt 10 cm från överkanten. Sedan lade jag ett tiotal knölar med ett par, tre centimeters mellanrum på jorden och täckte dem. Jag markerade med en pinne var jag började plantera. Sedan fyllde jag på med fler knölar med ca en veckas mellanrum tills hela krukan var fylld. Pinnen fick sitta kvar ända tills de började blomma. På så sätt fick jag blommor över en väldigt lång tid. Jag placerade krukan så att den började blomma bakifrån och framåt. Det blev väldigt lyckat.

När vintern kommer tar jag upp knölarna, skakar av jorden och låter dem torka in med blasten kvar. Sedan klipper jag av blasten och förvarar knölarna i en papperspåse i rumstemperatur över vintern tills i april, då det är dags att plantera dem igen. Mycket enkelt.

6 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Doftliljan är helt underbar! Har två krukor som jag övervintrar frostfritt. Förra året blommade de och doftade helt fantastiskt men i år har de inte ens knoppar ännu:( Hoppas att de blommar nästa år, ska i alla fall plantera om dem till våren:) Ha det gott/Monne

Daniel sa...

Förra året hann jag aldrig plantera innan sommaren och slängde knölarna på komposthögen. I slutet av sommaren såg jag att de hade växt till sig och efter ett tag hade de knoppar. De hann blomma. Än finns det hopp! :-)

Viola_T sa...

Vilket bra tips på trevlig växt. Tack! Jag har endast vanliga gladiolusar som är tacksamma att odla på friland.
Planteringstipset gav en kick!!!

Luna Ek sa...

Samma här. Jag har två stora krukor som är belysta på kvällen. De har blommat länge och kommer att fortsätta ett bra tag till. Älskar dem på många vis.

Anonym sa...

Jag fick knölar som såg skruttiga ut för flera år sedan. Jag petade i alla fall ner dem i olika krukor med utomhusväxter och de har under flera år åkt ut och in med krukorna. Jag har vattnat då och då under vintrarna men de har stått svalt i ca 12-14 grader. I år har jag underbara blommor för första gången och antagligen behövde växterna bara växa till sig för att orka blomma. En kruka är full med pelargobner och en annan en stor Agapanthus.

Daniel sa...

Jag ska göra som du i år och ta upp och spara alla knölar, även de klenaste. Jag har gödslat hela sommaren, så jag hoppas att knölarna har vuxit ordentligt. Jag brukar spara dem i rumstemperatur. Det har funkat det med.