söndag 3 februari 2013

Dagens dukning med smörgåsar och importporslin

Gårdagskvällen ägnades åt tekakebakning. Varför gör man det inte oftare? Det är ju egentligen ingen ansträngning. De går fort att baka ut och bli klara med. Mina föräldrar kom på besök idag på förmiddagen och medan Anders gjorde smörgåsar ordnade jag med bordet.

003 glasassiett kaffekopp import Thebe Folke Arström silverljusstake Daniel Grankvist

De här blå kopparna har jag haft sedan någon gång på 1990-talet. Jag fick dem av min mamma i present. De är jättefina, men helt anonyma och endast märkta med IMPORT undertill. Det har gjort det helt omöjligt att skaffa fler och därför har de fyra kopparna blivit ensamma i skåpet utan sällskap av kannor och assietter. Det gör att de inte kommer fram så ofta eftersom de är rätt svåra att kombinera med annat. Fast jag blev rätt nöjd med glasassietter och Folke Arströms Thebe-bestick till.

014 smörgåsar på teakfat, smörgåsspade Nilsjohan Daniel grankvist

Teakbrickan är egentligen en undertallrik, men den funkar utmärkt som bricka åt smörgåsarna som Anders gjorde. En smörgåsspade är helt perfekt att servera med för att slippa kladda ner fingrarna. Den här kommer från Nilsjohan.

006 Pudrade citronrutor ur Lotte Möllers bok Citron, nysilverbricka Daniel grankvist

Den senaste tiden har jag fått för mig att köpa små nysilverbrickor. Det här är det senaste inköpet och den var alldeles lagom för små Citronrutor ur Lotte Möllers bok Citron. Se recept nedan.

007 reapraliner Daniel Grankvist

Praliner kan man hitta billigt på post-jul-rea. Det gillar jag, trots att det märks på vågen.

Pudrade citronrutor

Mördegsbotten:

2 ½ dl vetemjöl
½ dl socker
1 knapp tsk vaniljsocker
150 g smör

Fyllning:

3 medelstora ägg
2 dl strösocker
½ dl vetemjöl
rivet skal av 1 stor citron
5 msk pressad citronsaft

florsocker att sikta över

Gör mördegsbotten en en matberedare. Blanda först de torra ingredienserna i den. Lägg sedan ner smöret och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen i en form som är ca 20x25 cm stor. Grädda mitt i ugnen i 200 graders värme i 12-15 min.

Under tiden vispas ägg och socker till fyllningen pösigt. Tillsätt vetemjöl, pressad citronsaft och det rivna citronskalet. Ta ut kakan ur ugnen och bred smeten försiktigt över den förgräddade mördegsbottnen. Grädda i ytterligare 8-10 minuter. Sikta florsocker över den nygräddade kakan och låt den kallna.

Skär kakan i rutor och servera. Pudra gärna lite extra florsocker över vid serveringen. Det ser festligt ut.

6 kommentarer:

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Oj så gott och fint det ser ut!
Ha en bra vecka!
Ulrika

Fröpåsen sa...

Så fint och jättegott det ser ut allting ni har gjort!
Ha det bra! /Maria

Daniel sa...

Tack! Jag kan verkligen tipsa om citronrutorna. Det blev väldigt goda.

Anna sa...

Mums det såg gott ut! Måste nästan testa citronrutorna!

Pyssel & Papp sa...

Mmmmm, undrar hur citronrutorna blir utan gluten? När jag har tid ska jag prova och om de blir bra ska jag servera dem lika vackert som du gjorde.

Daniel sa...

Det borde ju funka tycker jag. Det är ju en vanlig mördeg egentligen och mjölet i citronsmeten är bara där för att hålla ihop det lite antar jag, så det borde ju bli nästan lika.