onsdag 24 oktober 2012

Höstgräs, rödek i motljus och klematistofsar

031 höstgräs Daniel Grankvist

Igår lyste solen. Den sken genom höstgräs och kvarsittande löv i slänten ute vid stugan. Det var så oerhört vackert. Gräset blir så skinande blankt och beige av solen och löven blir alldeles självlysande gula, bruna och röda. De löv som finns kvar förstås.

035 Quercus rubra Daniel Grankvist

Titta bara på det här rödeksbladet. Sist när jag var nere i Mariestad hittade vi massor av små fröplantor av rödek, Quercus rubra, i en skogsdunge. Många var toppade med röjsåg minst en gång, så det var inte plantor som man brydde sig särskilt mycket om.

034 korr Quercus rubra Daniel Grankvist

Därför fick ett par plantor följa med hem. Jag tog plantor med extra röd höstfärg och hoppas att samma färg ska komma tillbaka även framöver. Plantorna har åkt tåg i plastpåse ända från Mariestad och mellanlandat en dag i ett förvaringsskåp på Centralen i Stockholm. Men de verkar må rätt ok ändå.

038 Clematis alpina Daniel Grankvist

Den störta rödeken planterade jag alldeles i närheten av en sälg som sjunger på sista versen. Om 10 år kommer knappast sälgen att finnas kvar, men förhoppningsvis har rödeken kommit en bit på väg. I sälgen växer en alpklematis som just nu har stora ulliga tussar till fröställningar. Rödeken står så nära sälgen att klematisen lätt kan flyttas över när det blir dags. Det kommer att bli fint.

052 åkerutsikt Daniel Grankvist

Här står sälgen. Tänk när rödeken har vuxit sig så stor att tagit sälgens plats helt och hållet och solen lyser rakt igenom de de röda höstlöven. Det kommer att bli riktigt fint. Jag längtar redan.

7 kommentarer:

Dennis sa...

Vackert! Både text och bilder! Höstlöv är fantastiska!

Johanna sa...

Det kommer bli fantastiskt!

Jag visste inte riktigt var jag skulle sätta mina träd så jag grävde ner dem i det nytömda dahlialandet. Där kommer de få stå till nästa år så nu har jag hela vintern på mig att klura ut den bästa platsen.

Daniel sa...

Tack! Höstlöven är verkligt fina. Man får passa på medan det finns några kvar.

Daniel sa...

Jag har så mycket som väntar på sin slutgiltiga plats att jag inte kunde med att sätta även rödekarna i den högen. Den andra plantan rödek satte jag lite ute i skogen, men där det är lite bättre jord. Jag håller tummarna för att den inte blir uppäten.

Jag har kollat runt i Umeå efter rödekar och hittat flera stycken som ser ut att må toppen, så jag har gott hopp om att de kommer att kunna klara sig och växa till bra.

Anna-Maria sa...

Hittade du några ekolog av rödeken? Jag har letat men hittar inga här!

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Det blir säkert jättebra när Rödeken tar vid. Smart tänkt!
Trevlig Helg!

Daniel sa...

Jag såg inga färska ekollon, men hade jag gjprt det hade jag plockat. Mycket enklare än att släpa kilovis med jord över halva Sverige. :-)

Jag håller tummarna för att det blir så bra som det ser ut i min fantasi. :-)