söndag 22 juni 2014

Gulbladig akleja

Tiden går och helt plötsligt är det efter midsommar. Tiden går och helt plötsligt är det också långt över två månader sedan förra inlägget. Den här våren och försommaren har varit hektisk, men väldigt rolig och lärorik.

I rabatterna växer det oftast utan att man behöver göra så mycket och många växter kan man lita på. De gör vad de ska utan pyssel. Det är tur, för annars hade trädgården sett ut som en öken i år. Det är först under de senaste två veckorna som jag kommit igång med trädgårdsarbetet på allvar.

Gulbladig akleja 2 Daniel Grankvist

En växt att lita på är gulbladig akleja. Hos mig lyser den upp lite här och där. Allra vackrast är den i vandrande skugga. Då skimrar bladen väldigt vackert.

Gulbladig akleja Daniel Grankvist

Mina plantor har jag dragit upp från frö. Den vanligaste gulbladiga sorten heter Aquilegia ‘Mellow Yellow’. Den har blommor i vitt mot det gula bladverket. Den sorten finns i en rabatt runt hörnet. Den här gulbladiga med blå blommor på bilden kommer troligtvis från en sådd av ‘Woodside Variegated Mixed’. De får gulvariegerade blad och blommor i blandade färger, men enstaka plantor kan få en helt gul bladfärg. Den med variegerade blad är borta sedan länge, men den här färgvarianten har stannat och förökat sig. Det finns alltid några småplantor på gång i rabatterna. De är lätta att flytta till platser där man behöver bladverk som lyser upp.

1 kommentar:

Alen Trädgård sa...

Åh vad roligt att höra av dig igen :) Vilken underbar akleja! Hade ingen aning om att det fanns gulbladiga:) Den med blå blommor ska jag försöka att få tag i :) Ha det gott/Monne