torsdag 13 mars 2014

Middag med kort datum

Vad man ska ha till middag är inte alltid helt lätt, men ibland bara löser det sig av sig självt. Häromdagen låg det några stackars franskbröd och torkade i en stört på Konsum. Halva priset, kort datum, stod det. Torrfranska är ju inget man vanligen köper, men fylld formfranska, fanns det inte det inte nåt sånt recept i nån gammal kokbok om smårätter hemma i lägenheten? Ett bröd hamnade i korgen.

015 Gustavsberg Terma, fylld formfranska

Anders gröpte ur brödet, gjorde svampstuvning och fixade sallad på det sista av ett isbergshuvud och några småtomater. Jag letade något att duka med. Det var inte helt lätt. Valet föll på Terma till formbrödet och salladen. Det kändes bra. Men vad skulle vi äta på? Allt porslin kändes trist.

011 Gustavsberg Terma fat, Köksklubben salladstång

I besticklådan hittade jag en salladstång som vi sällan använder. Det är synd. Den är rätt praktisk. Den är märkt Kökslubben och kommer troligtvis från Nilsjohan. Den kan ha varit någon sorts medlemsgåva. Köksklubben var Nilsjohans medlemsklubb och hade som mest 1,2 miljoner medlemmar. Helt otroligt. Och tången är både fiffig, snygg och praktisk.

023 Middag ur realådan

Det blev Stig Lindberg-tallrikar att äta på. Eller jag tror att det är Stig Lindberg.

016 Gustavsberg fajansfat

Den här fajanstallriken från Gustavsberg har jag haft i flera år. Jag har fyndat den för 50 kr i en antikaffär på Söder i Stockholm. Den har en dekor som känns väldigt lindbergsk. Om den är tänkt till mat vet jag inte, men formen säger  mig att så är fallet.

019 Gustavsberg fajansfat

På Antikmässan i år hittade jag en tallrik med samma form och storlek, men med ett annat mönster. Också det mönstret luktar Stickan. Men jag vet inte. Hittar jag fler tallrikar i samma serie kommer jag nog att ha svårt att låta bli att köpa om jag bara har pengar till det. Det vore helt fantastiskt med ett dussin olika dekorer…

033 Fyllt formbröd

Det gick att äta på det också, men jag var rädd att repa dem hela tiden. Jag kanske inte kommer att äta på dem varje vecka. Fast fint blev det och gott var det. Fyllt formbröd är det minsann inget fel på.

050 kvällsfika

Till kaffet efteråt fick vi dyra praliner. Också de till halva priset på grund av kort datum. Det är inget fel på rea. Särskilt inte om man kan piffa till det med lite färgglada plastskedar och annat tillbehör. Skedarna har jag skrivit om här också.

6 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Gillar också när det är halva priset/kort datum i affären, då kan det bli oxfilé en tisdag;) Kul att duka fint också fast jag har inte så exklusiva tallrikar:) Ha det gott/Monne

Old shit and stuff sa...

Så himla mysigt ni har det!

Anna sa...

Verkligen fina tallrikar! Jag tror helt klart på Sticken! Förstår att du var lite rädd att repa dem ;)

Pyssel och Papp sa...

Jag älskar att du har så mycket porslin att det blir till grubbel över vilket man ska välja att duka med :)

Det fyllda brödet verkar jättegott, synd att alla glutenfria ljusa bröd redan är skivade (och typ aldrig får kort datum eftersom de säljs frysta) ;)

Ha en härlig helg // Johanna

Tant Emma sa...

Underbart! Fylld formfranska... En riktig 70-talsklassiker :)

Magnus sa...

Om tallrikarna inte är Stig Lindberg kan du trösta dig med att uppläggningsfaten är det! Terma är en av Stigs klassiker och kom tillsammans med Spisa Ribb att visas på H55.