måndag 10 mars 2014

Jag ser ett mönster

En gång i tiden pluggade jag till sömmerska. Jo, det är faktiskt sant. I tre år i mitten av 1990-talet läste jag en sömnads- och textilutbildning på Stenebyskolan i Dalsland. Det var väldigt skoj, men efter utbildningen tog verkligheten vid och den var inte lika vänligt inställd. Jag trodde till och med att intresset hade dött, men efter en tio år sådär vaknade det så smått till liv igen och jag började ångra att jag gjorde mig av med mönster, tyger och böcker.

008

Någon gång då och då har jag tagit på mig att sy en klänning, men mest av allt har jag samlat på mig mönster och idéer till kläder som mest troligt aldrig kommer att bli av, men det gör inte så mycket. Mönstren är ju så fina i sig att man inte behöver sy upp dem.

010

Men visst har jag lekt med tanken att sy upp något av dem bara för att det är roligt och utan att ha någon specifik person som ska använda den, men än har det inte blivit av.

011

Jag funderar på vilken modell jag i så fall ska välja. Det finns några personliga favoriter, men det är så svårt att bestämma sig. Det beror ju så mycket på vad man hittar för tyg också.

012

Mönstret med en gul och en röd klänning längst ner till höger i bild nr 008, det med en gul klänning med en rosett i midjan i bild nr 010 och VI-mönstret längst ner till höger i bild 011 skulle vara roliga att sy upp. Om jag en dag hittar lämpliga tyger…

013

De allra äldsta mönstren är nog från början av 50-talet, de allra nyaste är bara något år gammalt. Den övervägande delen av mönstren jag köpt på mig är från 50- och 60-talet av någon anledning. Jag gillar siluetterna och alla roliga detaljer och skärningar man hittar i dem. En annan anledning förutom att de var fina att se på var nog att när jag började köpa dem var att det fanns relativt gott om dem.

014

Att många av mönstren har varit otroligt billiga i inköp har nog också spelat roll för hur många det har blivit. Det är svårt att motstå något man vill ha när det kostar 1 kr, eller hur?

015

Har man ont om plats är det också bra att samla på mönster. Det går att pressa ihop rätt många i en förvaringslåda av plast och rulla in den under sängen. Då och då tar jag fram lådan och tittar och ibland fyller jag på med ett och annat mönster.

016

I veckan kom till exempel den rosa klänningen högst upp till höger i bild 015 med posten. Jag gillade det smockade oket fram. Den vore kul att göra någon gång. Jag tror till och med att jag har ett tyg som skulle passa.

017

En brudklänning vore också skoj att göra. Helst en enkel som den längst ner till vänster i bild 016. Då skulle jag vilja sy av ett riktigt fint sidentyg, helst en en sidenbrokad, så jag får pilla med att mönsterpassa, eller så sy den helt i krusterad spets. Det vore något.

018

Några modeller har jag faktiskt sytt upp, bland annat den vita klänningen med blommor i övre raden i bild 015 och den lila 80-talsklänningen längst upp till vänster i bild 019. 80-talsklänningen sydde jag till en kompis för att inviga overlockmaskinen jag fick i 40-årspresent.

019

Herrmönster har det blivit betydligt färre av. Det finns inte så mycket att få tag på helt enkelt och de herrmönster jag har är representativt även för det sortiment som finns i katalogerna idag; morgonrockar, pyjamasar och en och annan byxa och skjorta.

020

Det här är inte alla mönster. Det finns en hel del barnmönster också, men de får jag visa en annan gång.

4 kommentarer:

Old shit and stuff sa...

Så skoj det vore om du sydde upp ett x av varje. Typ en i månaden, projekt. :-)
Och visar oss här.

Alen Trädgård sa...

Vilka härliga mönster! Påminner mig om mina skollov när jag var liten som jag tillbringade hos min moster:)Hon sydde väldigt mycket en period och jag kommer ihåg att jag älskade att titta på alla hennes mönster:) Ha det gott/Monne

Camilla, Galen i grönt sa...

Vilken nostalgitripp du bjuder på! Du anar inte hur många gånger som jag ryckt min kära mor i kläderna med ett "är du inte klar snart" i tygäffärer. Oh, my! Burda o Stil var det som gällde. Kul om du kommer dig för att sy, men drömma går ju lika bra det med! :-)

Daniel sa...

Jag borde få till en klänning under året. I så fall visar jag upp den här, men jag måste nog hitta en bra provdocka först.