torsdag 23 juni 2011

Sticklingar

Hela dagen igår gjorde Emma och jag sticklingar. På Dixter förökar de så mycket som möjligt själva. De har egentligen ingen plats för moderplantor, utan försöker ta så mycket de kan från trädgården utan att det märks.
002
Vår första uppgift blev Tradescantia scillamontana ‘White Velvet’, en silverhårig tremastarblomma. Catherine, som jobbar i plantskolan hade tagit sticklingarna åt oss och slipat knivarna vi skulle använda. De var sylvassa.
003 
Vi använde både toppar och ledsticklingar. De blad som hamnar under ytan på substratet skärs bort och stjälken skärs rakt av för att få en så liten snittya som möjligt. Snittytan doppas i vatten och läggs i en plastpåse för att inte torka ut. De använder ett substrat med 1 del lerig grästorvskompost (som de gör själva), 2 delar fin barkmull och 3 delar krossat grus (horticultural grit). Det ger ett luftigt substrat, men det är svårt att sticka sticklingarna. Man måste använda en blompinne eller penna för att göra hål för sticklingen.
010
Klart.
Vi tog också sticklingar på flera sorters hortensior. Sorten på bilderna har jag glömt namnet på. Den hade alldels för mjuka toppskott som inte gick att använda som sticklingar, så vi tog bara ledsticklingar. Vissa bladveck hade inga knoppar och de skar vi också bort.
023
Vi använde samma substrat, men stack dem i pluggbrätten och sålådor av trä.
024
För att sticklingen inte skulle ha för stor bladyta som dunstar vatten skar vi bort nästan 2/3 av bladytan.
026
En stickling färdig att stickas.
Alla sticklingar placerades i en double frame, en kallbänk med dubbla väggar dubbla glas. Både hortensiorna och tradescantian rotar snabbt. Kanske har de redan börjat få rötter innan vi slutar om drygt två veckor.

2 kommentarer:

Helle sa...

Det är härligt att följa er via bloggen! Ha det fortsatt gott på Great Dixter!

/Helle

Daniel sa...

Det är fantastiskt här! Det ska bli kul att redovisa allt när vi kommer tillbaka.