fredag 20 december 2013

Månadens favoritväxt: Julgran

Årets största och viktigaste snittgrönt måste väl platsa som månadens växt. För julgranen är ju en typ av jättelik snittblomma även om man kanske inte ser den som sådan. Och i alla fall hemma hos mig är den en typ av utfyllnad, alltså snittgrönt. Pyntet spelar första fiolen. Fast å andra sidan - utan gran inget pynt och inget pynt utan gran.

016 1

Årets julgran gick ovanligt lätt att hitta. Vanligtvis brukar vi få åka runt till flera försäljare innan en gran med rätt form, rätt täthet och rätt höjd gått att hitta, men i år gick det på nolltid. Den bara stod där och väntade på att bli köpt.

019 1

Här hemma är det som sagt pyntet som spelar huvudrollen. Jag har köpt julpynt på loppisar och antikaffärer i nästan 20 år och kan inte riktigt sluta. Det har blivit en typ av beroende, men jag gör inget för att bli kvitt det.

031 1

Jag har blivit mer nogräknad med pyntet under åren, men varje år blir det några nya kulor och kanske något nytt glitter. Det finns ju så mycket som går att hänga i en gran. 

039 1

Halvkulor, fåglar, klockor, glitterbollar, stjärnor, kottar, glittergirlanger, droppar, lametta, flaggor, glasgirlanger, trumpeter, änglar, svampar, randiga kulor, folieblommor. Med mera.

063 1

Årets julgran är en nordmannsgran (Abies nordmanniana) eller kungsgran som den också kallas. Som snitt funkar den alldeles utmärkt och den brukar hålla till en bit efter nyår. Nordmannsgranen har också fördelen att den inte barrar på samma sätt som en vanlig rödgran gör. Det gillar mitt pynt. De tycker inte om att glida av grenarna och falla i golvet…

10 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Älskar att pynta julgranen, min är dock av "plast" har haft den i minst 20 år och den är underbar;) Tar fram den redan till första advent och klär den lite olika för varje år. Vet att många förfasar sig men jag gillar att slippa få ohyra på krukväxter och att slippa ha granbarr över allt;) Din gran är dock fantastisk med alla sina olika prydnader:) Ha det gott/Monne

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Härlig gran. Precis som du har jag samlat julgranspynt under många, många år. I morgon egentligen idag, skall den kläs.
Ha det gott
Birgitta

Luna ek sa...

Oj, nu känns det inte som jag är ensam om att ha mycket i granen längre. Och i år försökte jag för första gången sortera till bara vitt och rött. Inte lätt att välja när man samlat på sig från resor arvegods och loppisar. Gammalt pynt betyder så mycket mer och ger de personligaste julgranarna. Som din. Som ett ovanligt smycke! Kul att se. Tack,för titten!
God jul
Luna

Hans sa...

Vilken underbar gran ni har.
Vad kan man mer säga än att 'more is more'
Ha det gott!

Anna sa...

Fantastiskt pynt! Ha en god jul!

Berit sa...

ÅÅ vilka helt underbara julgranspynt du har!!
Ha en underbar dag!!

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Älskar att se eran gran! Ett bra val av favorit den här månaden.
God jul!

Viola_T sa...

Du har så rätt, december månads absolut bästa snittväxt. Har varit så i många år nu. (Nr 2 är nog numera amaryllis.)
Eran är verkligen granna granen!

Mikael Söderholm sa...

En doft av min barndoms jular! Härligt med människor som vågar köra "fullt ut"! Ha en sköön jul!

Pyssel o Papp sa...

Jag älskar den! er gran är underbar! God jul!