onsdag 21 november 2012

Tysk trädplantering

Här i Berlin märks det lite överallt att här tar man trädgård lite mer på allvar. I Sverige känns det som att växter grävs ner oftare än de planteras, men det är tydligt att kunskapsnivån är betydligt högre i Berlin.

047 Tysk trädplantering i en park i närheten av Gleisdreieck

Här har man planterat rätt så stora tallar. De har en ordentligt förberedd planteringsgrop (man kunde se grävda gropar en bit bort), de är planterade i en upphöjd bädd, de har kraftiga stöd som kommer att klara några att stå kvar tills trädet är etablerat och de har vitmålade stammar för att skydda träden mot vårsolen så de inte vaknar för tidigt på våren. I vilken svensk stad kan man se detta? Inte i Umeå i varje fall. Det finns mycket för både mig och andra att lära.

4 kommentarer:

Mikael Söderholm sa...

Rena konstverket. Själv har jag bundit upp ett otal träd under årens lopp - men aldrig så robust som denna tyska variant!

Daniel sa...

Den tyska varianten tar verkligen priset, men den funkar säkert utmärkt. De flesta nyplnaterade träd vi såg hade likadana stöd. Det var inget specifikt för just den här parken.
Om stammarna inte var vitmålade, hade de bastmatta lindad kring stammen.

bootin sa...

gött att se!

Viola_T sa...

Nej, ingen svensk stad planterar tallar som i ditt inlägg. Som jag sett. Det enda försöket är väl annars Wij trägårdars tall-allé utanför Ockelbo. Som misslyckades första gången om jag förstått det hela rätt men de nuvarande tallarna står där fint i två rader.

Fint är det, även de långa björkarna i ditt nästa inlägg.