Just nu blommar den som mest. Om en vecka finns troligtvis inget kvar av blomningen och busken kliver tillbaka till nästa år igen. Dvärgmandel, Prunus tenella ‘Fire Hill’ är värd att planteras trots en korta blomningen. Den delar den ju för övrigt med ganska många andra i plommonsläktet, hägg till exempel.
Busken blir ca en meter hög, men de på bilden är bara en knapp halvmeter höga. De är planterade vid Umeå Östra för bara något år sedan och har inte hunnit bli högre. Än så länge i alla fall. Det verkar ha klarat vintrarna här uppe bra och det är ju lovande eftersom det här både är en vacker och användbar buske. Den ska vara härdig till zon V. I och med att den inte blir så hög kan den gärna planteras in i rabatter tillsammans med perenner. Prunus tenella har en tendens att skjuta rotskott, men det ska inte sorten ‘Fire Hill’ göra.
Här vid Umeå Östra har man kostat på ganska mycket och fyllt hela området kring den gamla bäcken med buskar och perenner. Tyvärr har man planterat i någon typ av markduk, som är ohyggligt ful och skämmer utseendet rejält. De buskar som tar lite tid på sig för att växa till har fått en brunaktig, skrynklig och illa fastsatt markduk som bakgrund. Det är tur att markduken gick att klippa bort ur fotona och att dvärgmandeln blommar så överdådigt att man glömmer den lite…
För en dryg vecka sedan var buskarna fulla med knopp. Även det var en vacker syn.
4 kommentarer:
Fint!
..vad heter det där som växer uppe till höger på första bilden?
Det är ett ogräs. Kunde jag photoshop skulle jag ha renast bort det. :-))
Snygga bilder!
jag önskar klimatet i vår trädgård kunde tillåta Dvärgmandel, men en växt för zon 5 far nog ganska illa här skulle jag tro.
Ha det fint.
Det enda sättet att få reda på det är att testa på et väl valt ställe. Jag ska prova tänker jag. Vi har stugan på ett ställe där våren är tydligt senare än på andra ställen i närheten.
Skicka en kommentar