tisdag 19 juni 2012

Smörrebrödsbricka

Ibland känns det som man flyttats till en annan tid. När allt var dukat och klart och Anders färdig med smörrebröden och de var framställda på bordet var det som att tiden stannat någonstans kring 1950.

002 korr Grand Upsala-Ekeby Smörrebröd Daniel Grankvist

Servisen Grand från Upsala-Ekeby gillar jag mycket trots att den är ömtålig och ofta blir krackelerad och skadad. Besticken Thebe är också favoriter som jag skrivit om förut.

008 korr Bang Rode Smörgåsar och kalla rätter på danskt sätt Daniel Grankvist 

Inspirationen  till smörrebröden kom från Smörgåsar och kalla rätter på danskt sätt av Asta Bang och Edith Rode från 1948. Den är roligt skriven och bland annat kan man läsa: “Räkornas fina arom av havsluft gör kryddor överflödiga. Även det neutrala salladsblad som man annars kan garnera de flesta smörgåsar med är rätt onödigt till dessa delikata skaldjur. En del tycker om att strö litet peppar på räkorna och det är givetvis deras ensak. Det är ungefär som att stänka parfym på ett spädbarn.”

011 korr Bang Rode Smörgåsar och kalla rätter på danskt sätt Daniel Grankvist 

Färplanscherna är många och skoj att titta på.

4 kommentarer:

RETROknoppen sa...

Vilket fint upplägg! Riktigt så att det vattnas i munnen!
Porslinet har verkligen sin charm och Thebe använder jag ju själv;)
Ja, jag som har fått ihop en liten samling av äldre kokböcker så saknar jag nog den där. Visst är det härliga texter och bilder!

Glad midsommar från Falun

Daniel sa...

Gamla kokböcker är jättekul även om vi sällan lagar något ur dem. Det finns några särskilda kokboksfavoriter. Ica-förlagets rutiga kokböcker till exempel är en guldgruva när det gäller duknings- och uppläggningstips.

Anna sa...

Haha, "som att stänka parfym på ett spädbarn" :) Verkar vara en kul bok! Fin dukning också!

bootin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.