måndag 13 oktober 2014

Dahliafavorit

Just idag såg det inte ut som på bilderna. Alla dahliablommor var obarmhärtigt bortfrusna och förvandlade till ett obestämbart grönt slem. Alla stjälkar vara blöta, avbrutna och hopplöst vissna. Sommaren är över och det är dags att börja minnas.

005

I slutat av juli blommade 'Baby Fonteneau' som bäst. Eller så bra den hade förutsättningar till. Knölarna kom i jorden sent och fick någon sorts ohyra som höll tillväxten tillbaka, men den 22/8 hade de vuxit på sig så pass mycket att de orkade börja blomma.

002

Blommorna är verkligen väldigt fina. Kronbladen tonar från någon sorts aprikosgul längst in till varmt rosa längst ut i topparna. Det gör att hela blomman får ett djup och en lyster som inte låter sig fångas på bild. Inte av mig i alla fall. Hos mig blir blommorna inte alls så stora som The National Dahlia Collection säger att de kan bli, men jag är nöjd ändå.

Idag har jag tagit upp de flesta dahlior inklusive 'Baby Fonteneau', skakat av så mycket jord det gick och märkt alla knölar med namn. Nu hoppas jag bara att de klarar vintern.

3 kommentarer:

angie sa...

danke für die schönen bilder!!! einen schönen abend wünscht angie aus deutschland

Fröpåsen sa...

Vackra bilder på en favorit! Jag har också en förkärlek till dahlior och måste skaffa några fler varje år :-) I år blev nytillskottet 'Smokey' som jag gillar mycket.
Ha det gott! Maria

Alen Trädgård sa...

Jag har gjort mig av med de dahlior som jag hade kvar, njuter av dem hos andra istället:) Det är något visst med dem, så oerhört pampigt o mäktigt men det blir för mycket jobb med att ta upp dem, eller rättare sagt jag GLÖMMER att ta upp dem :( kommer på det ibland i november och då är det försent. Härligt att få njuta av din vackra blomma en stund! Ha det gott/Monne