torsdag 22 december 2011

Att klä julgran

031 korr
1. Ta en gran och sätt den i en lämplig julgransfot. I år fick det bli en kungsgran (nordmannsgran) eftersom de inte barrar lika mycket. Jag har köpt en julgransfot med en ordentlig behållare som rymmer flera liter vatten. Dessutom kan man rikta upp granen i foten utan att behöva ändra skruvarna kring stammen. Mycket fiffigt.
033
2. Välj belysning. Mitt tips är minst två belysningar. En diskret stödbelysning (LED eller klara smålampor) för att ge granen som ett skimmer inifrån  och en vanlig julgransbelysning. Favoritbelysningen är de gamla där hela ljuset är en lampa (de med tindrande barn på förpackningen), men i år fick det bli en lite modernare med en fiffigare klämma. Förutom dessa två vill jag gärna ha en kulört belysning. I år fick det bli två. En med kulörta små kottar och en med glittrande blommor.
059
3. Sätt i stödbelysningen först, julgransbelysningen som tvåa och de kulörta belysningarna sist. Fördela lamporna jämnt över granen. Viktigast är det med julgransljusen. Titta på granen från de håll den kommer att synas och justera om det behövs efter varje ljusslinga. Ljusen ska se jämnt fördelade ut från alla håll.
066
Den kulörta belysningen tillsammans med de två andra.
067
De kulörta blommorna.
078
4. Välj ut de julgranskulor du ska använda. Jag kan sällan bestämma mig för en sorts pynt, en särskild färg eller en stil. Jag vill ha allt, men jag måste ändå planera lite. Det jag vill ska synas mest sätter jag på sist. Jag börjar med de enfärgade kulorna och sparar alla dekorerade till senare. De som är skadade i dekoren får bo på baksidan av granen för det mesta. De som jag sätter i allra sist är frostade glaskottar, urgröpta kulor och glasfåglar. Jag brukar fästa toppstjärnan redan från början eftersom det finns mindre risk att jag river ner en massa pynt då.
004
De flesta av de enfärgade kulorna är på plats, så också toppstjärnan.
006
Droppar och andra former är på väg.
019
5. När alla kulor är på plats finns det alltid luckor i granen där det inte går att hänga bollar och bollarna kan se ojämnt fördelade ut. I luckorna placerar jag sådant som inte behöver hängas, eller kan fästas lite hur man vill t ex folieblommor, strålbollar, små kulörta stjärnor och glasfåglar med klämma.
6. Alla girlanger och lametta sätter jag dit sist. För det mesta använder jag girlanger av glas, men i år fick det också följa med en glittergirlang och flaggrilanger. Lametta hänger jag längst ut på grenarna eller lägger där det inte går att hänga. I år hade jag cerise lametta.
001 korr
God Jul!

10 kommentarer:

Anonym sa...

inte illa! Tror inte jag har sett en gran med SÅ mycket pynt. Fiffigt med flera belysningar, har tidigare inte ens tänkt tanken.

Linda sa...

Nämen åh va fint! Jag ska genast skicka en länk till julgransansvarige där jag ska fira jul!

Tack för bra tips!

God Jul!

Anna F sa...

Daniel, jag är så SJUKT imponerad!

Mirijam sa...

Den första gran jag sett i år som har mer pynt än vår, måste kanske köpa lite såna där gllittriga strån imorgon...

Daniel sa...

Det är skoj att ni gillade den!

Glittriga strån är mycket bra att ha. Efter jul kan man köpa drivor av dem för en billig penning och spara till kommade år.

Linda/Candygirl sa...

Snart ska den fram igen - granen

Vad har du köpt för fot som rymmer mycket vatten? Tycker det är jättesvårt att hitta nån som rymmer mer än några få dl. jag vill ha en som rymmer minst fem liter... tips?

Daniel sa...

Jag beställde min härifrån:

http://www.hanselving.com/

Den rymmer massor, är lätt att använda och är stadig, men den är inte billig. Fast å andra sidan kommer den att hålla i många år.

Anonym sa...

Så jäkla övermaga

Weronica sa...

Jag blev riktigt imponerad! Jag är uppvuxen i ett hus med endast röda kulor och har fört vidare det till min egen familj. Frågan är om jag ska gå all-in i år med hjälp av din sida.... :)

Mikkis sa...

Min mamma och moster frågade efter er gran, som de hade hört talas om, så jag har nu letat fram skolan för att visa dem. Vi ska titta på senare års granar också!