torsdag 21 juni 2012

Nattens drottning

Ikväll när jag kom hem från jobbet luktade det blomma i hela köket. Jag begrep inte varifrån det kom och gick och letade. Vid fönstret luktade det mer. Då först fattade jag. Nattens drottning, Selenicereus grandiflorus hade slagit ut.

022 korr Selenicereus grandiflorus Daniel Grankvist

Det är allra första gången den blommar. Jag har haft plantan sedan 2007 och vattnat, gött och väntat. Den har vuxit sisådär och plantan ser rätt torr och trist ut där den hängt i fönstret. Idag är allt förlåtet.

Blomman är 20 cm i diameter och doftar himmelskt gott. Här hos mig hänger den i ett söderfönster och jag glömmer bort at vattna den emellanåt. På vintern blir det lite svalare i fönstret, men knappast under 15 grader. Det verkar funka ändå.

Imorgon när jag kliver upp igen kommer blomman att ha vissnat. Då får jag vänta tills nästa år igen. Jag längtar redan.

5 kommentarer:

Hans sa...

Så vacker den är.
Trevlig midsommar!

Stina sa...

Säger bara WOW vilken häftig blomma, förmodar att doften var god också :)
Glad midsommar/Stina

Daniel sa...

Doften var fantastisk, men i morse vid 05.30 när jag klev upp var allt redan borta. Det var vara en svag svag doft kvar.

Glad midsommar!

Viola_T sa...

En sådan blommande Nattens drottning skulle jag absolut vilja se i verkligheten! Jag fick en stambit med mig hem från pryoveckan på handelsträdgården i N-ling, den växte till sig men jag såg den aldrig blomma :-(

Daniel sa...

Det var tur att den doftar så starkt, annars hade jag aldrig upptäckt den. Knoppen var vänd bort från rummet och syntes inte inifrån.

Jag har väntat ihjäl mig på att den ska blomma. Jag tror att plantan behöver bli rätt stor innan den orkar med det. Gör ett nytt försök och ge den tid och allt ditt tålamod. :-)