lördag 30 juni 2012

Krukparad

Gamla blomkrukor har de senaste 10 åren närmast varit en besatthet. Glaserade modeller med reliefmönster har varit mina favoriter. Jag har köpt det mesta jag hittat som varit billigt nog och inte sällan har de haft sprickor. Jag använder dem flitigt och med tiden slits de rätt bra och går sönder gör de ibland också. Jag har ett lager i källaren så det finns nästan alltid en bra modell om jag behöver plantera om något. Nu i veckan minskade lagret något när jag planterade om pelargonsticklingar och tog ut till stugan.

011 korr blomkrukor Daniel Grankvist

Den oglaserade och den gula med “fjäll” kallas Wasa. Den ljusgröna närmast efter den oglaserade tror jag heter Ann. Den ljusgula efter den heter Gunilla. Alla kommer från Upsala-Ekeby. De gjorde massor av fina blomkrukor.

014 blomkrukor Daniel Grankvist 

Det är inte enbart enfärgade krukor och krukor från Upsala-Ekeby som slinker igenom. De här två med ormbunksblad från Steninge hittade jag för en spottstyver i Östersund för några år sedan.

Inköpen har kommit av sig lite de senaste åren då jag pluggat, men nu när jag flyttat hem igen lär det nog bli svårt att låta bli om det dyker upp gamla fina krukor. Jag skulle behöva några lite större modeller…

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vackra krukor!

Daniel sa...

Tack! Jag gillar dem också. Dessutom är de väldigt praktiska och hållbara. Och de åldras med värdighet när man använder dem.

Anna sa...

Så vackra! Gillar också gamla krukor, speciellt UE. Har samlat på mig ett gäng men saknar några med gul och grön glasyr, tycker de är så fina.

Daniel sa...

Jag gillar nästan de med gul och grön glasyr bäst. Den där blekgula är extra fin.

Magnus sa...

Fina blomkrukor. Några år sedan publiceringen men jag har en liten kommentar. De terracottafärgade med ormbunksblad är inte Steninge utan Nittsjö.