torsdag 26 september 2013

Månadens favoritväxt: Geranium wlassovianum

Mongolisk näva, Geranium wlassovianum, är vacker hela säsongen, även när den inte blommar. I förra veckan var den översållad med små lysande blålila blommor och den har blommat länge.

108 Geranium wlassovianum, mongolisk näva Daniel Grankvist

Innan blomningen har den en prydlig kupol av vackra flikiga blad. När blomställningarna börjar bildas får den ett allt lösare utseende och blomstjälkarna börjar söka sig in bland andra växter en bra bit därifrån. Det är en jättebra vävarväxt med andra ord. Den blir ca 40 cm hög.

102 Geranium wlassovianum, mongolisk näva Daniel Grankvist

Bladen får vackra höstfärger också, vilket inte är helt vanligt bland perenner. Man kan skymta några gulnande blad i bilden.

Mina exemplar växer i skuggan av andra högre växter, men verkar inte alls må dåligt av det. Däremot skulle e behöva en lite mer framträdande plats, så de syns lite mer. Det är de värda.

8 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Ja, den Nävan är så fin. Har den här som kantväxt och är supernöjd.

Ang.Caulophyllum robustum så har den ett stadigt, upprätt och ganska runt växtsätt. Behåller sin ljusgröna färg i bladen fram till hösten då dom lyser gula.

Önskar dig Daniel en fin helg.

Hans sa...

Vilken fin näva, och alltid kul med perenner som får fina färger om hösten.

Trevlig helg!

Mikael Söderholm sa...

Finfin! Den tar jag med mej!Ha en skön helg!

Anna-Maria sa...

Jepp, en riktigt snygg näva. Och bra att den blommar länge, hos mig är den nästan snyggast nu! Bra val.

Anna Vattenkanna sa...

Visst är det en trevlig näva!

Daniel sa...

Tusen tack Helen! Det låter som en perfekt trädgårdsväxt. Det är ju inte heller så vanligt med höstfärg och riktigt intensivt färgade bär. Sånt gillar jag. :-)Anjas Hill sa...

Hej Daniel
Alltid roligt att få ett personligt växtporträtt. Nävor är lite - tja - i mitt tycke men denna ger ett sympatiskt intryck./Anja

Tant Otteskrufv sa...

Långblommare med höstfärg låter perfekt!