lördag 14 september 2013

Dahlia ‘Baby Fonteneau’

Årets nya dahliafavorit är helt klart ‘Baby Fonteneau’. Visserligen var den sen i starten, den har inte blommat särskilt rikt och blommorna är en inte jättestora, men den sticker ändå ut som en av de vackraste. Det är blomfärgen och blomformen som gör det.

002 Dahlia 'Baby Fonteneau' Daniel Grankvist

Färgen är svår att beskriva. Den rosa färgen är inte så stark, men har ändå en lyskraft som få andra har. Jag tror att de delvis beror på den svagt gula tonen mot kronbladens bas. Och blomformen är nästan helt perfekt med symetriskt placerade kronblad. Kronbladen som är lätt vikta och bågböjda bidrar till effekten. Den klassas som en semi-kaktus och blir en dryg meter hög.

‘Baby Fonteneau’ är inte helt lätt att få tag på. Jag köpte mina knölar på Nordiska trädgårdar i Svenska Dahliasällskapets monter i våras och The National Dahlia Collection verkar ha den i sitt sortiment.

4 kommentarer:

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Fantastiskt fin och så perfekt! Dahlior kan nästan se overkliga ut.
Skön söndag på dig!

svenska dahliasällskapet sa...

Hej där uppe i Umeå, intressant med just Baby Fonteneau. Har du lyckats med övervintringen?

Daniel sa...

Jodå, övervintringen gick bra. Jag har en fin kraftig planta på gång nu, men jag har inte planterat ut den än. Är den svår att övervintra?

Ulla Milbakhaven sa...

Hej. Sjovt ar se "vores" dahlia på din blok. Havde besøg af Svensk dahliaselskab den 20. sept. i år og fik navnet på denne dahlia, som vi fik af en bekendt i sommeren 2005 men uden navn. Det er en rigtig livskraftig plante med fine blomster.
Mange hilsner fra Ulla Milbak Mortensen. Milbakhaven i Vendsyssel.