onsdag 3 juli 2013

Spezialplant i Hammartrand

Jag och min sambo Anders har varit på minisemester. På vägen hem i måndags passerade vi genom Hammarstrand, en liten ort i Jämtland. Där ligger en lika liten plantskola med ett  stort sortiment av udda och riktigt udda växter. Den drivs av Larz Danielsson, en entusiast som gjort sin hobby till ett heltidsjobb.

029 Liljor i ett av växthusen hos Spezialplant i Hammarstrand

Plantskolan är bara öppen efter överenskommelse, och det är nog bra att ha ett litet hum om vad man är ute efter, annars kan man tillbringa dagar i plantskolan. Det är så fullt  och frodigt i växthusen och i bänkarna att det är svårt att bringa reda i kaoset om man inte är Larz Danielsson, som naturligtvis har stenkoll på vad allt är och finns.

050 Ett av växthusen hos Spezialplant i Hammarstrand

Hursomhelst är det väldigt vackert med virrvarr av blommande liljor, nunneörter, astrar, nejlikor, orkidéer och allt man kan tänka sig.

052 Okänd skönhet hos Spezialplant i Hammarstrand

Den här vackert orangeblommande plantan hittade jag inget namn på. Blommorna kändes nästan lite overkliga med sina uppsvällda kronblad.

036 Primula watsonii hos Spezialplant i Hammarstrand

Den här primulan var tyvärr inte till salu, annars hade jag köpt den handlöst. Den doftade jenka-tugummi på ett helt oemotståndligt sätt. Med lite tur dyker den upp i nätbutiken någon gång. Jag får hoppas på det.

Nu blir det till att börja gräva och göra plats för alla växter som följde med hem. Och börja leta i böcker och på nätet och ta reda på vad jag egentligen har köpt…

6 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Vilken trevlig utflykt ni har gjort.
Hos Larz skulle man kunna tillbringa flera dagar och hela tiden hitta någon ny växt som man aldrig sett förr.


Ha det gott!

Alen Trädgård sa...

Oj vad det skulle vara roligt att få komma in i Larz växthus:) Förstår att ni fastnade där inne bland alla skönheter:) Han brukar ha många roliga plantor att fastna för;) Ha det gott/Monne

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Visst är det en upplevelse att gå in i växthusen och att träffa Larz. Man lär sig alltid något nytt när man är där.
Ha det bra!

Anonym sa...

Hittar ni inte igen växterna i några böcker så får ni ta till sista utvägen att fråga mig igen :-)
Ha det

Daniel sa...

Tack för erbjudandet! Det kan bli nödvändigt. :-)

Hade vi inte haft lite bråttom norrut hade vi kunnat stanna i flera timmar till.

Fröpåsen sa...

Åh, vilken fantastisk upplevelse. Som en dröm när man hamnar bland växter som man inte riktigt känner igen, nyfikenheten tar vid! Den andra och tredje bilden kan jag titta på länge. Den första bilden är jättevacker.
Kram Maria