Häromdagen damp det ner ett brev på golvet i hallen. Det var en frökatalog från Nordiska fröhandeln i Stockholm från 1927. Sedan tidigare har vi två andra gamla frökataloger, en från Lundgrens fröhandel från 1947 och en från Weibulls från 1963. Vi har tänkt att så småningom skaffa fler. Helst från norrlandslänen, men även andra som verkar intressanta.
Bäst hittills är frökatalogen från Lundgrens fröhandel i Härnösand från 1947. Förutom att den är den nordligaste jag hittills skaffat, är det också den vackraste med sin tecknade och vackert färglagda framsidesbild.
Trots att jag bara har tre kataloger kan man tydligt se hur sortimenten förändrats över tid. I katalogen från Weibulls 1963 finns med lite tur fler än två sorter av varje gröda. De äldre katalogerna är betydligt rikare både vad det gäller arter och sorter.
Så fick jag en idé. Jag kollade vad som fortfarande idag fanns att beställa av sorterna i Lundgrens katalog från 1947. Stugan vi odlar vid byggdes i början av 1930-talet och 1947 fanns det helt säkert ett grönsaksland där ute. Och Lundgrens från Härnösand hade säkert ett sortiment som var anpassat för klimatet.
Det visade sig att ganska många gamla sorter från Lundgrens katalog säljs än idag. I Runåbergs och Impectas kataloger hittade jag det jag ville ha. Det var bara purjo jag gick bet på, men jag valde en annan gammal sort, för purjo vill jag inte vara utan.
Det ska bli spännande att äta helt tidsenliga grönsakssorter när vi lagar mat ute i stugan i sommar. Om det nu blir några grönsaker förstås. Det återstår ju att se.
7 kommentarer:
så läckert att ha gamla frökataloger!!
Ha en underbar dag!!
Vad spännande och vilken kul idé att försöka få tag i gamla sorter:) Ha det gott/Monne
Så vackra frökataloger!
Jättekul att dom finns kvar i sådant bra skicka.
Ha det bäst!
Så fina de är de gamla katalogerna! Kul att du ska odla tidsenligt, det blev en ny innebörd för mig! Kulturarv har man ju hört talas om :-)
Ha det bra!
Tyvärr kan jag inte ha grönsakslanden på samma plats ute i stugan som man hade 1947. Det hade gjort det hela ännu bättre. Nu får jag nöja mig med troliga sorter, men på en annan plats. Men det är ju rätt bra det också.
Det blir ett jättekul projekt.
Vilken underbar idé! Hoppas det kommer många rapporter från 1947-årsgrönsaksland. Lycka till!
Jag tänkte att jag skulle skriva mer framöver om vad det blir av sådderna och vad det blir av grönsakerna. Kanske finns det tidsenliga recept också. :-)
Skicka en kommentar