torsdag 14 februari 2013

Alla hjärtans frukost

Dagen till ära gjorde Anders scones till frukost. Hjärtformade såklart, men lika goda som vanligt. Jag gjorde mig till och dukade. Brunt är kanske inte kärlekens färg, men det fick gå ändå. Den bruna servisen heter Rustik och ritades av Britt-Louise Sundell för Gustavsberg i mitten på 50-talet, men den tillverkades ända in på 1970-talet.

010 005 Rustik Britt-Louise Sundell Gustavsberg, ostkupa Benny Motzfeldt Hadeland, Rhapsody Sven Palmqvist Orrefors, Daniel Grankvist

Med Rustik var det knappast kärlek vid första ögonkastet, snarare tvärtom, men efter några år har man växt ihop och trivs mer och mer. Det kommer troligtvis att hålla livet ut. Det är en servis som vinner i längden och som passar särskilt bra med vardagsmat. Köttbullar och sånt. Ostkupan är köpt i Göteborg för rätt många år sedan och nu har jag äntligen kunna få reda på att den troligtvis kommer från Norge och är ritad av Benny Motzfeldt för Hadelands glasbruk. Teakbrickan under är nog inte original. Originalet verkar ha ett fasat spår där glaskupan sätts ner. Betydligt elegantare, men lösningen med bricka och handtag funkar det med.

008 Rustik Britt-Louise Sundell Gustavsberg, Rhapsody Sven Palmqvist Orrefors, Daniel Grankvist

Anders fina scones var väldigt goda tillsammans med västerbottensost och purjolök. Till det bruna och rökfärgade temat passade äppeljuice bäst. Apelsinjuice blev för färgglatt.

018 005 Rustik Britt-Louise Sundell Gustavsberg, ostkupa Benny Motzfeldt Hadeland, Fuga och Rhapsody Sven Palmqvist Orrefors, Thebe Folke Arström Gense, Daniel Grankvist 

Hemgjord kvittenmarmelad var också gott till sconesen. Och aprikosmarmelad. Jag har skrivit det förut, men små fugaskålar är verkligen bra till så mycket. Mätt och belåten kan jag säga att det blir en bra dag dethär.

6 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Så mysigt och romantiskt frukostbord;) Ostkupan blev jag förälskad i ;) Ursnygg!! Ha det gott/Monne

Daniel sa...

Ja, oskupan är ett riktigt fynd. Det är synd bara att man använder ostkupa så sällan.

Fröpåsen sa...

Hemgjord kvittenmarmelad är en underbar lyx :-) försöker hitta kvitten om höstarna och fylla några burkar.
Här gjorde jag precis hjärtformade banankrabbelurer med socker på till min gubbe :-) Bara så gulligt.
Ha det bra /Maria

Daniel sa...

Vad är banankrabbelurer? :-)

Vi har nästan slut på kvittenmarmelad nu, men jag såg att det fanns att köpa här i stan fortfarande. Man borde egentligen göra mer. Det är lyxigt och gott!

Fröpåsen sa...

Jo, det är en slags söt pannkakssmet som man kan ha mosad banan i. Sen steker man dem försiktigt och doppar dem i socker :-)

Daniel sa...

Det måste jag göra nån dag. Det låter som jag skulle gilla det. :-)