Gårdagskvällen ägnades åt tekakebakning. Varför gör man det inte oftare? Det är ju egentligen ingen ansträngning. De går fort att baka ut och bli klara med. Mina föräldrar kom på besök idag på förmiddagen och medan Anders gjorde smörgåsar ordnade jag med bordet.
De här blå kopparna har jag haft sedan någon gång på 1990-talet. Jag fick dem av min mamma i present. De är jättefina, men helt anonyma och endast märkta med IMPORT undertill. Det har gjort det helt omöjligt att skaffa fler och därför har de fyra kopparna blivit ensamma i skåpet utan sällskap av kannor och assietter. Det gör att de inte kommer fram så ofta eftersom de är rätt svåra att kombinera med annat. Fast jag blev rätt nöjd med glasassietter och Folke Arströms Thebe-bestick till.
Teakbrickan är egentligen en undertallrik, men den funkar utmärkt som bricka åt smörgåsarna som Anders gjorde. En smörgåsspade är helt perfekt att servera med för att slippa kladda ner fingrarna. Den här kommer från Nilsjohan.
Den senaste tiden har jag fått för mig att köpa små nysilverbrickor. Det här är det senaste inköpet och den var alldeles lagom för små Citronrutor ur Lotte Möllers bok Citron. Se recept nedan.
Praliner kan man hitta billigt på post-jul-rea. Det gillar jag, trots att det märks på vågen.
Pudrade citronrutor
Mördegsbotten:
2 ½ dl vetemjöl
½ dl socker
1 knapp tsk vaniljsocker
150 g smör
Fyllning:
3 medelstora ägg
2 dl strösocker
½ dl vetemjöl
rivet skal av 1 stor citron
5 msk pressad citronsaft
florsocker att sikta över
Gör mördegsbotten en en matberedare. Blanda först de torra ingredienserna i den. Lägg sedan ner smöret och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen i en form som är ca 20x25 cm stor. Grädda mitt i ugnen i 200 graders värme i 12-15 min.
Under tiden vispas ägg och socker till fyllningen pösigt. Tillsätt vetemjöl, pressad citronsaft och det rivna citronskalet. Ta ut kakan ur ugnen och bred smeten försiktigt över den förgräddade mördegsbottnen. Grädda i ytterligare 8-10 minuter. Sikta florsocker över den nygräddade kakan och låt den kallna.
Skär kakan i rutor och servera. Pudra gärna lite extra florsocker över vid serveringen. Det ser festligt ut.
6 kommentarer:
Oj så gott och fint det ser ut!
Ha en bra vecka!
Ulrika
Så fint och jättegott det ser ut allting ni har gjort!
Ha det bra! /Maria
Tack! Jag kan verkligen tipsa om citronrutorna. Det blev väldigt goda.
Mums det såg gott ut! Måste nästan testa citronrutorna!
Mmmmm, undrar hur citronrutorna blir utan gluten? När jag har tid ska jag prova och om de blir bra ska jag servera dem lika vackert som du gjorde.
Det borde ju funka tycker jag. Det är ju en vanlig mördeg egentligen och mjölet i citronsmeten är bara där för att hålla ihop det lite antar jag, så det borde ju bli nästan lika.
Skicka en kommentar