fredag 20 juli 2012

Constance Spry

Första gången jag såg ‘Constance Spry’ var på Norra begravningsplatsen i Solna för nästan 15 år sedan. Hon var vackert draperad över en gravsten och hade stora blommor med smörgul mitt. En vackrare gravsten har jag nog inte sett efter det.

011 Rosa 'Constance Spry' Daniel Grankvist

När jag äntligen fick ett eget kontrakt i Stockholm 1999 med egen uteplats var ‘Constance Spry’ en av de första rosor jag planterade. När jag flyttade tillbaka upp till Umeå kunde jag inte heller vara utan och planterade en ny i mina föräldrar trädgård. Här uppe är klimatet som bekant inte lika milt och vissa år frös hon ner helt, men kom tillbaka varje gång.

010 korr Rosa 'Constance Spry' Daniel Grankvist

Mina föräldrar flyttade i fjol och jag flyttade med Constance till lägenheten i stan där hon fick bo i ett hål i gräsmattan. Hon gillade det inte och jag trodde inte att hon skulle klara vintern, men se där fick jag fel. Hon har tagit ny fart och orkade till och med blomma i år.

Det är synd att hon inte blir den där fina klätterrosen hon blir i England eller i södra Sverige, men jag är glad att hon överlever och blommar. Det ska bli spännande att se hur stor hon orkar bli här inne i stan där det är lite varmare. Med lite tur blir hon i alla fall något som kan liknas vid en buske…

Ända sedan 1963 har hon funnits och hon var den första i raden av engelska rosor som David Austin tog fram.

6 kommentarer:

Anjas Hill sa...

Så roligt att få hela storyn av en ros. Din ser fin ut även om den kanske inte orkar klättra.

Du kan kanske ordna en konstgjord belysning åt 'henne' så att hon får en vegetationsperiod på 10 månader;)))?/Anja

Hans sa...

Känn dig stolt över att den fina rosen alls överlever norr om Dalälven. Den är riktigt fin.
Ha det bra.

Anonym sa...

Fint inlägg! Såg att hon hade vissnat nu. Trist.

Daniel sa...

Ja, tänk om man hade en vegetationsperiod på 10 månader. Det skulle både jag och rosen gilla. :-)

Det är synd att hon har vissnat redan, men det har kommit ett kraftigt skott som orkar blomma nästa år. Jag tror att hon kommer att gilla att bo inne i stan. Det är lite varmare här än hos mina föräldrar.

Märit i Mariehem sa...

Det är ett bra knep att binda grenarna horisontellt på klätterrosor.
Constance Spry är även en av mina favoriter. Tyvärr blev huvudblomningen väldigt kort i år - liksom på de flesta rosorna. De har inte gillat den här regniga sommaren i södra Sverige.
Din CS kanske skulle må bra av litet vindskydd på sidorna under vintern?

Daniel sa...

Än så länge är hon så liten att hon täcks av snön, men förhoppningsvis blir hon större och då skulle det säkert vara bra med ett vindskydd.