tisdag 4 augusti 2015

Det blir inte som man tänkt, men bra ändå

Förra hösten blev jag tillfrågad om jag ville göra en sommarblomsplantering i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Jag var inte sen att tacka ja. Under förra hösten tänkte jag, planerade och ritade. Det var spännande att långsamt se planteringen växa fram och få konturer både i huvudet och på papperet.


Det slutade med en fluffig och luftig plantering i mjuka färger med massor av gräs. I början av juni var jag nere i Göteborg och hjälpte till och planterade. Också det var väldigt roligt. Sedan kom sommaren. Eller den kom av sig helt kanske man ska säga.


Det är först nu i slutet av sommaren som planteringen tagit sig och börjat blomma ordentligt. Färgskalan är jag väldigt nöjd med. Jätteverbena, sommarljus och kungsljuset 'Southern Charm' ger en plantering i mjuka och dimmiga pastellfärger.


Jag kunde inte låta bli att tjuvfota några besökare som stod och läste informationsskylten som sitter vid planteringen. De läste så noga trots att texten blev lite väl lång. Den handlar om vägen till en färdig plantering. Agnetha Fältskog hjälpte mig på traven kan man säga...


Längs ena kanten finns en remsa med låga marktäckande bladväxter. Inte en blomma i sikte. Tanken är att de ska se ut lite som mossa och ge en kontrast till alla höga blommor. Den här remsan är det enda som blev riktigt som det var tänkt. Jag skyller på sommaren.


I all den här röran av växter skulle det också ha funnit en hel massa gräs. Tre olika sorter och nästan en tredjedel av planteringen skulle vara höga gräs, men de syns knappt till alls. När jag var där och fotade i förra veckan var de inte ens i närheten av att börja blomma. Det var väldigt synd för de hade nog gett mer luftighet och lätthet till planteringen. Det hade jag gillat, men det blev bra ändå.

Det har varit väldigt kul att göra en så stor plantering i en så välkänd och välskött anläggning som Trädgårdsföreningen. På det hela taget är jag väldigt glad och nöjd. Sommaren och vädret kan man inte göra så mycket åt.

2 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Vad kul att få göra något sådant! Tyvärr har jag inte sett planteringen (än) men det kanske hinns med lite senare:) Vi är mest på Botan, eftersom Rhododendronföreningen har sina träffar där :) Kul att du blev lite nöjd i alla fall, vädret kan man ju tyvärr inte göra något åt:( Ha det gott/Monne

Daniel sa...

Jag hoppas att jag kan åka tillbaka i höst och kolla en gång till. Då hoppas jag att alla gräsen är där också. Och montbretian. :)