onsdag 12 juni 2013

Till Östra Tunhem och tillbaka

Det är obeskrivligt vackert i Östra Tunhem. Över helgen har jag varit där och jobbat, men också haft tid att bara gå runt och titta på allt vackert. Utsikten till exempel. Norr om huset ser man ut över odlingslandskapet och i horisonten skymtar Hornborgasjön. I kvällsljuset i söndags kväll var jag tvungen att få till en bild, men som nästan alltid är verkligheten så mycket bättre.

017 Utsikt mot Hornborgasjön Daniel Grankvist

Det har också börjat blomma rosor i Tunhem. Bland de första att börja blomma är ‘Professor Fagerlind’. I fjol skrev jag om den här. I år är den vackrare än någonsin trots att den blivit nästan mosad av en fallande alm.

040 Rosa 'Professor Fagerlind' Daniel grankvist

I en annan del av trädgården har en enkelblommande okänd pimpinellros börjat slå ut. Den är ljust ljust rosa och alldeles bedårande. Jag brukar gilla dubbla rosor bättre än enkla, men den här få mig nästan att ändra uppfattning.

047 Okänd pimpinellros. Daniel Grankvist 

Det fanns ett litet rotskott som var på väg ut i grusgången och det fick följa med hem. Det verkar gå vägen trots att det är fel tid att gräva upp rosor nu. De har väldigt känsliga rötter. Rotskottet slokade rejält när jag just hade krukat in det, men nu har det börjat räta på sig.

‘Professor Fagerlind’ har också fått följa med hem, fast redan förra året. Han mår efter omständigheterna bra, men har inte fått något permanent boende. Det kan vara ganska långa handläggningstider här i trädgården.

067 Camassia leichtlinii 'Caerulea', mörk stjärnhyacint Daniel Grankvist

På precis rätt plats har Camassia leichtlinii 'Caerulea', mörk stjärnhyacint, hamnat. Den står i södra rabatten tillsammans med alla ‘Princess Irene’-tulpaner. Alldeles när ‘Princess Irene’ har gjort sitt börjar stjärnhyacinten slå ut. Alldeles perfekt tajming. Jag håller redan på att beställa fler stjärnhyacinter för plantering i höst.

Nu är jag alltså tillbaka hemma igen och redan ute i stugan. Hela eftermiddagen igår regnade det, men det var ett välbehövligt regn. Idag ska jag ägna mig åt plantering av dahlior, squash och pumpor. Om jag hinner ska jag skola perennsådder. De har fått vänta alldeles för länge nu.

7 kommentarer:

Viola_T sa...

Fina bilder du visar. Borta bra och vackrare än vackrast - barndomens årstider sitter ändå kvar i ryggmärgen. För alltid verkar det som :-)

Camilla sa...

Långa handläggningstider, hihi... Såg förresten att Hannu Sarenström behövde arbetskraft och tänkte på dig. Nog för att du verkar ha fullt upp med annat. =)

Anna-Maria sa...

Åh du har lyckats med stjärnhyacinten! Den är ju så fin! Knep?

Daniel sa...

Stjärnhyacinten är alldeles ny hos mig så jag vet inte hur det kommer att lyckas. Jag satte lökar i höstas och glömde bort dem. Nu i vår förstod jag så småningom vad det var och nu har de börjat slå ut. Alla lökar ser pigga och glada ut. Än så länge.

Det är långt till Hannu, men visst hade det varit kul att vara där och jobba. Han har en fantastisk trädgård. Nu ett tag framåt har jag fullt upp med annat. Det är en del som bara måste bli klart. :-)

Mikael Söderholm sa...

Finfina rosor! Stjärnhyacinten är en läcker uppstickare nu på försommaren! Ha det bra!

Katarina sa...

Roligt att kunna bevara gamla, okända rossorter! Pimpinellerna ligger mig varmt om hjärtat - mycket på grund av att de är tåliga och tidiga.
Trevlig midsommar!

PS Hittade hit via tidningen Hus och hem.

Daniel sa...

Välkommen hit! :-)

Jag gillar också pimpineller. De har visserligen rätt kort blomning, men bladverket är vackert och många ju får tjusiga höstfärger också. Och de är som sagt tåliga. Det behövs i min trädgård.