onsdag 5 juni 2013

Liljekonvaljer

På några år har de fullkomligen exploderat. Det har nog att göra med at de har fått hönsgödsel varje vår de senaste åren. I år är liljekonvaljerna större och fler än någonsin. Och tidigare.

011 Convallaria majalis Daniel Grankvist

Just nu blommar de för fullt och det kommer då och då pustar med liljekonvaljdoft över stugtomten. Fast de växer nästan lite för bra. De har tagit sig in i gräsmattan och de sprider sig dit det inte egentligen var tänkt. Men just nu är de bara så fantastiskt vackra. Och som sagt, tidigare än de brukar.

4 kommentarer:

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Mäktigt med så många och jag känner nästan doften. Synd att de är så invasiva, men vi skulle kunna ha dom i utkanten mot skogen. Din bild lockar verkligen till en Liljekonvaljplantering.
Ha det fint!

Anonym sa...

man ska alltså gödsla liljekonvaljer? Trodde annars att de föredrog mager mark eftersom de mest håller till på backar. De konvaljer jag funderar över är mina (en gång inköpta i Skåne) med randiga blad. Dom har många fler blad i år, men inte EN blomma. Nu har jag plockat vildväxande konvalj och använt mina randiga blad- fint så!
Kerstin

Alen Trädgård sa...

Aha, ska ta och slänga hönsgödsel på mina också hädanefter, vilken prakt:) Ha det gott/Monne

Daniel sa...

De är invasiva, men vackra. Och doften kan jag inte vara utan. Dessutom är jag glad att något vill sprida sig och må bra i den magra jorden vid stugan. :-)

Hönsgödslet förde jag på för att liljekonvaljerna blommade lite dåligt. Det var nog lite för magert helt enkelt. Nu är blommorna både fler och större, men växtkraften har också tilltagit. De sprider sig hejdlöst.

Jag har inte provat variegerade liljekonvaljer alls, förrän i år. Jag köpte en kruka på loppis häromsistens.Hur de växer och vill blomma återstår att se. Jag har hört att de blommar sämre så att dina inte blommar är nog som det ska. Fast lite trist.