måndag 22 april 2013

Köksträdgården vid Olofsfors bruk

Nu är det klart. Helt klart. Alla poäng är på plats och allt jobb är helt över. Mitt examensarbete om köksträdgården vid Olofsfors bruk i Nordmalings kommun har tagit tid att få klart och det känns både skönt och vemodigt att inte hålla på med det längre. Det har varit väldigt kul att ta reda på historien kring köksträdgården, men också svårt.

427_olofsfors Roséns uppmätning 1944 Västerbottens museum Bildarkivet (detalj ur originalet)

Det finns inte mycket arkivmaterial om den och ingen av trädgårdsmästarna som arbetade där finns längre i livet. Det har bitvis varit som att lägga pussel, men jag har haft god hjälp av allt intervjumaterial jag samlat in. Det finns en del bilder också. Bland annat bilden ovan som visat redskapsboden med drivbänkar och odlingsbäddar framför, tidigt på våren 1943. I stark förstoring kan man till och med se etiketter nedstuckna i jorden.

018 1

Det här är lite av den typ av arkivmaterial som jag jobbat med; en räkning på beställda fröer från Göteborgs Fröhandel från 1915. På Kungliga Biblioteket fanns frökatalogen som beställningen gjordes ifrån bevarad, och alla arter och sorter var bara att skriva av direkt ifrån frökatalogen istället för att försöka tyda den snirkliga handstilen. En lyckträff.

Nordsvenska dagbladet växthuset

I den här korta artikeln från 1958 fanns det oerhört mycket information. Det gick att få reda på hur varmt det var i växthuset under året, när tomater och gurka såddes, vilken sorts vindruvor som odlades, när de skaffades och hur stor skörden blev. Bland annat. Mannen på bilden är Sixten Frisk. Han var den siste heltidsanställde trädgårdsmästaren som arbetade vid bruket.

Vill du läsa mer finns hela examensarbetet att läsa här:

Köksträdgården vid Olofsfors bruk

Under Brukets dag i Olofsfors den 6-7 juli i år blir det både utställning om köksträdgården och guidade turer i trädgården. Välkomna!

7 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Oj vilket arbete du lagt ner! Förstår att det inte är lätt att få tag i gammalt material (maken håller på med släktforskning) Underbart dock att någon nu har dokumenterat allt arbete och slit men också framgångar i köksträdgården:) GRATTIS och ha det gott/Monne

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Grattis till det färdiga arbetet! Tänk vad dom kunde förr i tiden. Synd bara att så mycket av kunskaperna försvann.
Ha det bra!

Daniel sa...

Ja, de kunde verkligen förr i tiden. I sista stund innan jag var klar fick jag tag på trädgårdsdagböcker som Sixten Frisk skrev och tyvärr kunde jag inte ta med dem i mitt arbete. Där kan man läsa om alla uppgifter som utfördes under året. Bland annat drev man lökväxter under vintern för att ha som dekoration uppe i herrgården. Tänk om man hade kunnat få vara med och lära sig.

Viola_T sa...

Det ska bli väldigt intressant att få se utställningen.Se hHur mycket som man kan få ut av arkiv, ev. intervjuer och fysisk verklighet.

Roligt att du engagerat dig just i Olofsfors bruk.

Unknown sa...

Hej. Hittade av en slump din uppsats, väldigt intressant. Min morfar är Nils-Eric Ericsson som du nämner i texten. Han var fosterbarn till Ernbergs och har vuxit upp på bruket. Du nämner en bildsamling som han ska ha haft, och jag undrar var du har hittat den? Finns den kvar på bruket eller var det någon privatperson som hade den?
/Elisabeth

Daniel sa...

Hej! Vad kul att du hittade hit. :-)

Jag märker att jag varit otydlig i uppsatsen. Om jag kommer ihåg rätt fanns det en mapp med bilder på fotoarkivet på Västerbottens museum här i Umeå som var märkt Nils-Eric Ericssons bildsamling. Vilken typ av bilder som fanns förutom köksträdgårdsbilderna kommer jag inte ihåg.

Det är nog till stor del din morfar man kan tacka för att Olofsfors bruk fortfarande finns kvar.

ida Reichlin sa...

Men så kul! ,två av favoriter i en: Olofsfors och köksträdgård!

Jag ska verkligen försöka komma med på en guidad tur i sommar!

/ Ida Reichlin