lördag 30 mars 2013

Påskfrukost med Ceylon

Påskafton och solen lyser ute. Då blir det frukost med kokta ägg på påskgul Ceylon av Hertha Bengtsson.

005 Ceylon, Hertha Bengtsson, Rörstrand, Daniel Grankvist

Ceylon är bland det finaste jag vet i porslinsväg. Jag gillar kontrasten mellan de färgglada kopparna och de svarta assietterna och kannorna. Tillsammans med den raffinerade reliefdekoren som nästan ser ut som spindelnät blir det väldigt vackert. Förutom gult finns kopparna i limegrönt och turkosblått. Jag tror att det ska finnas koppar i grått också. Sockerskålar och gräddkannor finns förutom i färgerna också i svart. Assietter och kaffe-, choklad- och tekannor finns i svart eller vitt, men svart är den absolut vanligaste och vackraste färgen.

012 My Garden, Marianne Westman, Ceylon, Hertha Bengtsson, Rörstrand, Daniel Grankvist

Det är inte så ofta som vi använder My Garden-skålar av Marianne Westman. Så fort man lägger något dem syns inte längre de fina grönsaksdekorerna. De är alltså snyggast tomma, vilket är lite trist.

020 Ceylon, Hertha Bengtsson, Rörstrand, My Garden, Marianne Westman, Rörstrand, Colorado, Stig Lindberg, Gustavsberg, Bellis, Eva Blahd, Karlskrona porslinsfabrik, Daniel Grankvist

I matsalen finns en del av porslinssamlingen. Längst upp till vänster skymtar resten av Ceylon-samlingen. Den är inte så stor, men det är svårt att hitta delar till ett överkomligt pris.

Såhär till påsk letade Anders redan på ljusmanschetter med tygpåskliljor. Mycket fina, men knappast brandsäkert. Vi får elda med måtta.

Glad påsk!

7 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Vilket vackert porslin! Tror inte att jag sett det tidigare.
Visst är det trist när man inte kan se dekorationerna när maten är upplagd:( En stor miss hos designerna tycker jag. Ha det gott/Monne1424 tuthzar

form55 sa...

Mycket Bellis från Karlskrona ser jag. Den är också populär!

Daniel sa...

Jo, Bellis är fin. Nu köper jag inte så mycket längre. Jag är för snål. Tacka vet jag priserna för 10 år sedan. :-)

RETROknoppen sa...

Din dukning är en njutning för ögat!
Och din goda smak för porslin ger mig vill-ha-frossa ;)
Glad fortsättning på påsken önskas från Dalarna!

Mikael Söderholm sa...

En njutning att se för oss som är födda på 50-talet!

Daniel sa...

:-) Det var ett bra betyg.

Fru Ekeby sa...

Så trivsamt det ser ut att vara hemma hos er! Jag känner mej hemma, troligen för att det påminner om min uppväxt under 60-talet. Teak och Marimekko. Snyggt!
Mimmi