tisdag 24 april 2012

Dagens dukning

Vi hade fikabesök i söndags och hann baka citronkakor som Kerstin Kokk hade receptet på. Vi hade inget vallmofrö, så vi tog hackad mandel istället. Jättegott det med.

011 Bellis Karlskrona porslinsfabrik Daniel Grankvist

Bellis är det första porslin jag började samla på allvar. De sista åren på 90-talet letade jag efter något bra och kul porslin att ha till vardags. Jag ville egentligen köpa Stig Lindbergs Pynta, men hade inte råd. Av en slump råkade jag titta in genom glasdörren på en antikaffär på Hantverkargatan i Stockholm när jag gick förbi (jag bodde i Sthlm då). I en hylla stod bringaren på bilden. Jag gick in direkt och blev helt såld. Detta var precis det jag letat efter. Jag hade inte de 175 kr den kostade på mig utan fick låna av en kompis som var med mig in.

Nu hade jag en bringare, men inget annat och var jag än frågade visste ingen vad det var. Något år senare efter intensivt letande råkade jag hitta en karott utan lock på mässa i Sollentuna. En av utställarna från Karlskrona visste vad det var. Sedan dess har det rullat på och jag köpte nya saker regelbundet, både i butik och på nätet. Jag höll på fram till för några år sedan då priserna började stiga och jag blev snål,  men jag hann samla ihop en hel del. Nu finns det ett halvt Billy-skåp fullt med Bellis.

Dekoren ritades av Eva Bladh Ståhl för Karlskrona porslinsfabrik och sattes på flera olika modeller. Det finns minst två olika sorters kaffekoppsmodeller och flera modeller av karotter och uppläggningsfat, både raka och lite bulligare.

Det kommer säkert fler inlägg med andra delar framöver.

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Härligt med fina Bellis, och roligt att ni bakade kakorna! Vet du, jag skulle tro att det till och med blev godare med mandel, det är bara det att det blir så snygg kontrast med blått vallmofrö.

Daniel sa...

Jag ska nog prova med vallmofrö också framöver, om inte annat för att det var så snyggt!

Gila sa...

Underbara Bellis!! Och Kerstin...henne har jag besökt en gång i höstas...hon är fantastisk på goda kakor!

Daniel sa...

Bellis blir man verkligen glad av och det blir man av kakor också. Jag hoppas att det kan bli Kerstins kakor någon gång framöver. :-)