torsdag 8 september 2011

Hur du sår perenner i åtta steg

Nu på hösten när det börjar bli grått och trist ute kan man lätta upp stämningen med att så perenner. Det är lätt och roligt. På nätet är det dessutom lätt att få tag på frön till perenner man inte vanligtvis hittar i plantbutikerna.
Gör såhär:
1. Börja med att fylla krukorna med såjord och stryk av överflödig jord med handen så jämnt det går.
016
2. Dunka krukan ett par gånger mot arbetsbänken så sjunker jorden ihop mindre när du sedan vattnar.
3.  Jämna till ytan med ett platt föremål, ex en särskild tillplattare eller något annat plant. Jag tog en kruka med plan botten. Då får du en jämn och slät yta att så på.
021
4. När du fyllt alla krukor med såjord vattnar du upp krukorna. Använd en fin stril för att inte förstöra den släta såytan. Lättast är att vattna upp alla krukor på en gång.
022
5. Så. Små frön får man försöka sprida så jämnt man kan. Gör ett veck i fröpåsen och “tappa” med fingrarna på påsen för att få ut fröna jämnt ur påsen. Större frön kan man placera ut med fingrarna, alternativt glesa ut med hjälp av en penna efter att man sått.
6. Täck sådden. Jag använde sand. Stora frön täcks med mer sand än små frön. Fröna ska inte synas efter att du täckt sådden.
030
7. Märk alla krukor med art, sort och datum.
035
8. Placera alla krukor på en lämplig plats i trädgården. Klart!Jag ställde mina frösådder vid husväggen. Det rasar snö från taket och det gör förhoppningsvis att krukorna får fukt i form av smältande snö tillräckligt länge för att jag ska ha hunnit komma dit nästa säsong för att ta hand om sådderna.
052
Vilken jord ska man använda? Det finns  massor av åsikter om detta. På Great Dixter i England använde vi John Innes Compost, en blandning av lerjord, torv, barkkompost, krossat grus, kalk och gödsel. Den var fantastisk att använda. Det blir en väldränerad, strukturstabil blandning som håller fukt bra och är lätt att vattna upp om den torkar ut. En nackdel är att den är tung på grund av grusinnehållet.  Tyvärr hade jag bara sand och barkkompost hemma när jag själv skulle så, så det fick duga. Det är bättre att fröna kommer i jorden än inte alls. Jag blandade en del barkkompost till tre delar sand. Det blev en mycket sandig blandning. Jag vill prova och se hur den fungerar.
Det finns olika bud angående täckning. En del frön ska täckas si, andra så. Jag hade varken tid eller ork att kolla upp alla fröer jag skulle så, så jag täckte med sand. Ljusgroende frön som inte ska täckas alls gissar jag klarar sig ändå eftersom sand släpper igenom en del ljus om man täcker tunt. På Great Dixter använde vi både grovt grus, sand och jord.
Olika frön sås vid olika tidpunkter. En hel del perennfrön kan sås på hösten för groning till våren. Även en del buskar och träd sås på hösten. Många frön behöver en period av vinterköld för att kunna gro. Jag behandlade alla lika och hoppas på att det fungerar.
025

1 kommentar:

Dennis sa...

Fantastiskt bra och pedagogisk genomgång! Tack!