måndag 8 december 2014

Tio herrar dukar bord med färg

Julen är i antågande. Vi är ute i stugan i Håknäs och eldar i spisen och försöker plugga duktigt, men för mig går det sådär. Det är mycket roligare att göra annat, till exempel titta i gamla exemplar av Femina från 1950-talet. Det här numret är visserligen från försommaren 1956, men håll med om att de flesta dukningarna skulle funka både till jul och till nyår eller till vilken annan högtid som helst.

Tio herrar dukar bord med färg,  Femina nr 22, 1956

Bildtexterna är också underhållande att läsa. Klicka så bilderna så går det något lättare att läsa dem.

Tio herrar dukar bord med färg, Femina  nr 22, 1956

I texterna hittar man massor av uppgifter om vilka som tillverkat och vilka som formgivit. Sånt gillar jag. En hel del av det som syns på bilderna passerar förbi när man är på loppis.

Tio herrar dukar bord med färg, Femina nr 22, 1956

Det är idel kända (och numera okända) män som har dukat: Sven Lindberg, Pekka Langer, Sven Erik Skawonius, Folke Arström, Fred Wethje, Alf Kjellin, Einar Nerman, Stig Lindberg, Sven Engström och Evert Taube.

Tio herrar dukar bord med färg, Femina nr  22, 1956

Det är bara att börja rota i skåpen och plocka fram godbitarna och börja duka. Du har säkert något från bilderna i just ditt köksskåp. Om inte så finns de att köpa på närmsta loppis.

5 kommentarer:

Viola_T sa...

Femina var väldigt bra en gång i tiden :-)
Alla bordsdukningar är tilltalande men bild två med det smala bordet med svartvitrutig duk och Lindbergs limegröna Colorado LA (tror jag nog det är) fastnar jag för. Detta för att placeringen av gästerna är saxad då bordsskivan är så smal. Ett fint sätt att träffas även om man inte har ett stort salsbord. Inget ska hindra att man har fest!!!

Alen Trädgård sa...

Oj det var inte lätt att välja ut någon speciell dukning, alla hade sin charm på något vis! Men om jag måste så blir det nog allra sista bilden eftersom är väcktes mina minnen till liv från min barndom :) Tror hon hade om inte just den servisen så något liknande, en rutig duk hade hon i alla fall:) Ha det gott/Monne

Unknown sa...

Ja, visst skulle dessa dukningar vara helt gångbara även idag. Min favorit blir den med den randiga duken och de höga glasen.

angie sa...

danke für die tollen bilder!!! eine schöne woche wünscht angie

Annika Christensen sa...

Vad kul att sitta och titta i gamla tidningar? En del saker är ju jätte poppis igen.
Ha det gott i stugan
Annika