tisdag 20 november 2012

Fina bär av vad det nu är

Det känns som evigheter sedan jag skrev något här senast. C-uppsatsen jag har hållit på med har dränkt mig i jobb och ångest. Men nu är det över och jag har en välbehövlig kortsemester i Berlin. Det är kul!

004 Fina bär av vad det nu är vid Gleisdreieck

Det tog inte länge förrän jag började titta på växter igen. Det känns som evigheter sedan sist. Från U-Bahn såg vi en park som höll på att anläggas vid stationen Gleisdreieck och vi hoppade av för att se hur det såg ut. Men vi hann inte långt förrän något annat fångade intresset. Fina bär. Jag gissar att bilden ovan är någon sorts Crataegus, men egentligen har jag ingen aning. Fina var de i alla fall, särskilt ihop med bladen som såg nästan läderartade ut.

006 Trädet där de fina bären är.vid Gleisdreieck

Det var kul hur trädet var planterat. Här är man inte rädd för att sätta träd nära husväggar. Det är något att ta efter även i Sverige.

008 Fina bär av vad det nu är vid Deutches Technikmuseum

Runt hörnet dök nästa bär upp. Snarlika till utseendet, men med helt andra blad. De här bladen var sågtandade och tunnare och hade fått höstfärg. Tvärtom mot löven på det andra trädet kan man säga. Kan det vara en Crataegus det här också?

010 Trädet där de fina bären är vid Deutches Technikmuseum

Det här trädet var nästan lika stort och planterat precis lika nära husväggen som det andra. Om jag bara visste vad de var.

024 Malus Deutches Technikmuseum

När jag ändå är inne på familjen Rosaceae är det väl lika bra att fortsätta. Bara ett kvarter från träden fanns den här prydnadsapeln. Vilken det är vet jag inte. Den var nyplanterad och hade inte hunnit växa till sig ordentligt, men den hade redan satt en hel del vackra gula bär med orangea strimmor. Bären var nästan lika vackra som bladen.

020 Malus Deutches Technikmuseum

Bladen hade en varmt orange färg som lyste upp rejält i det mulna vädret.

031 Två olika Malus i en park vid Gleisdreieck

Ännu en bit bort inne i parken vi egentligen skulle till fanns en vacker kombination av två olika Malus. Tillsammans var de mycket vackrare än var och en för sig. Den bakre med mindre bär är likadan som den på de övre bilderna. För mig som vetgirig finns inget annat att göra än att försöka ta reda på vad det är jag sett och om Umeå kan accepteras som hem för någon av dem.

6 kommentarer:

Johanna sa...

Är fickorna fulla med bär för att kunna göra odlingsförsök nu då? :)
Ha en riktigt härlig minisemester.

Daniel sa...

Inte just av de två första. De satt för högt upp. Däremot finns det spännande saker lite överallt. Vi har vikt fröpåsar. :-)

Fröpåsen sa...

Spännande med Crataegusarna. Den andra varianten som fått höstfärger kan vara C. x prunifolia eller C x lavellei. Trädet med mörkgröna lite slätare blad kan jag inte komma på vad det är... ser ju ut som hagtorn på bären. Jag tänker även på viburnum och vissa arter av lonicera men är rätt osäker... Hälsningar Maria

Daniel sa...

Tack för tipsen! Jag ska fortsätta kolla upp när jag kommer hem.
Bären var sa crataeguslika att jag inte tänkte pa nagot annat, men det kan det ju saklart vara.

Det är svart att skriva när det inte finns a pa tangentbordet. :-))

Mikael Söderholm sa...

Först bilden ser ut som rynkolvon (Viburnum rhytidophyllum) om jag fär gissa...

Daniel sa...

Viburnum rhytidophyllum kan det inte vara. Den såg helt annorlunda ut. Alla växter på kommunal mark borde märkas. :-)