söndag 2 september 2012

Purjo över förväntan och en massa blommor

Tidigt i våras sådde jag purjolök. Tunna stackars strån kom det upp, så veka att jag knappt tordes skola om dem. Väl omplanterade var de utan styrsel och föll nästan omkull om man tittade på dem. De växte långsamt långsamt. Väl utplanterade gick det något fortare, men jag var inte nöjd.

003 Purjolök Daniel Grankvist

Nu är sommaren snart slut och purjon har formligen exploderat. De är sådär butikstjocka som man är van att se dem, trinda och fina. Däremot har de inte såna långa vita stjälkar, men jag har inte heller kupat dem eller använt hushållsrullemetoden. Jag planterade inte heller särskilt djupt. Det ska jag göra nästa år, för det blir definitivt purjo nästa år också.

021 Årets första purjoskörd Daniel grankvist

Här är en nyupptagen purjo, skördad igår kväll i regnet. Vi tog bara upp ett par, de andra får stå kvar ett tag till. Än har vi inte ätit dem, men det syns hur goda de måste vara, eller hur?

Ute i stugan hade alla astrar fallit av allt regnande och många zinnior hade nästan ruttnat. De som var fina plockade vi, tog hem och gjorde buketter av.

023 Zinnia Daniel Grankvist

Vad det är för zinniasort har jag för längesedan glömt, men etiketten finns säkert kvar i planteringen. Den orange heter i alla fall ‘Oriole’ Den var den finaste och får komma tillbaka nästa år.

040 Astrar Daniel Grankivist

Astrar har jag inte haft så mycket förut och jag skaffade hysteriska ‘Pavlova Salmon Rose’. Den är verkligen osannolikt rufsig och rosa. Den får gärna komma tillbaka nästa år med.

036 Dahliabukett Daniel Grankvist

I våras när Svenska dahliasällskapet ställde ut på Nordiska trädgårdar frågade jag om gamla svenska sorter. En i montern sa tvärsäkert att de var ändå inte bra och det har kommit så många andra nyare bättre sorter bland annat från USA. Jag som trodde att jag skulle få veta lite mer om gamla svenska sorter… I alla fall gick jag och tittade på deras försäljningsbord, då en av de andra i montern nästan viskade till mig: “Det finns några svenska sorter här borta”. Det här är en av dem. Jag har då inget att klaga på. Moderknölen slarvade jag bort, men jag hade tagit två små sticklingar som tur var. De har vuxit över förväntan och nu var de så fulla med blommor att jag kunde ta en hel bukett med mig hem. Inte illa. De har långa fina stjälkar och ett elegant utseende. Vad sorten heter står också på en etikett som är kvar i stugan…

6 kommentarer:

Anna - stickande trädgårdsmästare sa...

Trist respons du fick av den första du frågade. Tur att du fick den där snyggingen med dig hem i alla fall!

the secret goldfish sa...

Åh daniel, jag blir så glad av dina små inlägg!

Kerstin sa...

Purjon ser jättefin ut och astrar och dahlior hör till mina favoritblommor!

Daniel sa...

Ikväll ska vi koka mat på purjon. Då får vi se om den är god.

Dahlior är riktiga favoriter! Den här ljusgula hoppas jag vill vara med i många år.

Gunilla sa...

Fantastiskt med egen odlad purjo.
Potatis och purjolökssoppa är fantastiskt god. Den kan jag äta hur mycket som helst av med ett gott bröd.

Ha det gott

Daniel sa...

Åh, att jag inte ens tänkte på potatis- och purjolökssoppa! Det är ju hur gott som helst. Tack för tipset!