lördag 25 februari 2012

Syltade apelsinskal

010
Vad kan man göra om man har pressat apelsiner till frukostjuicen? Jo, syltade apelsinskal. Det är enkelt, billigt och framförallt mycket godare än de oekologiska man kan köpa färdigsyltade på Konsum. Vi använder såklart ekologiska apelsiner. Det känns alltid bättre med tanke på alla bekämpningsmedel de annars besprutas med. Jag gillar apelsiner som faktiskt kan mögla…
De  urpressade skalen delar man i lämpliga delar och kokar mjuka i vatten som precis täcker skalen. När de mjuknat skrapar man skalen rena från fruktkött och det mesta av det vita med en kniv och skär skalen i jämna små tärningar.
001
Sedan ska sockret till. Det ska vara lika delar socker (eller något mer) och apelsintärningar. Om man nollställer vågen med kasrullen på, kan hälla ner apelsinskalen, läsa av antalet gram och sedan dubblera vikten med socker. Enkelt och smidigt. Och man skitar bara ner ett kärl.
008
Föst kastrullen på vågen….
007
I med apelsinskalen…
009
I med sockret, tillsätt 0,5-0,75 dl vatten per hekto apelsinskal (sockret inte inräknat) och ställ på spisen. Koka på låg värme under lock tills det kokat ihop och vattnet nästan dunstat bort. Det tar drygt en timme.
010
Häll upp på burk och förvara den i kylskåpet. Det håller länge, minst ett år. Klart!
Använd apelsinskalen till exempelvis ambrosiakaka. Det blir mycket bättre än med köpt apelsinskal. Eller gör vetebullsfyllning med apelsinskal och mandelmassa.
Lycka till!

Inga kommentarer: