tisdag 4 oktober 2011

På prärien i Mariestad

007 Ratibida pinnata, stor mexicohatt.
Ett par dagar i förra veckan planterade vi prärieplantor. Det finns redan en nordamerikansk prärieplantering i Mariestad, men den ska utökas och så småningom täcka ett ganska stort område kring en stor vägkorsning och ett cykelstråk. Den del vi planterade täckte 500 kvadratmeter och fylldes med 6000 plantor. 12 plantor per kvadratmeter.
017 Tätt med plantor i den nya delen av prärien.
För att plantorna ska utveckla ordentliga rotsystem och klara den torka som de normalt klarar i hemtrakterna, sattes plantorna inte i välgödslad planteringsjord, utan i grus. Det var ett rätt så hårt jobb att få ner fina växter i grus med en liten planteringsspade.
Den äldre delen av prärien planterades hösten –09 och har vuxit till sig en del. Det är fortfarande glest på en del ställen på grund av det magra underlaget, men nästa sommar kommer det att ha växt ihop mer. Så här sent på hösten har det mesta blommat över, men det var vackert ändå.
012 Olika präriegräs, vita Aster pilosus, överblommade Echinacea pallida och vad jag tror är Rudbeckia triloba.
Peter Gaunitz från SLU föreläste för oss om nordamerikanska prärier och instruerade oss vid planteringen.

2 kommentarer:

Lars Forslin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars Forslin sa...

Kul att se bilder från prärieplanteringen i Mariestad. Måste dit och titta på verket. Det är ju också ett arv efter Peter Gaunitz, som vi borde passa på att fördjupa oss i medan det varar. Jag tror Peter visade vägen för framtidens planteringar i många stycken.