söndag 8 augusti 2010

F.d seminariet för huslig utbildning i Umeå

014
Numera är det Folkuniversitet som huserar i lokalerna, men trädgården och gårdsplanen verkar helt bortglömd.
008
Jag hoppas och fantiserar om att det är för att man planerar rusta upp trädgården och återställa den till hur den kan ha sett ut en gång. Den skulle nämligen kunna vara väldigt vacker, trädgården och den har nog varit väldigt fin en gång. Det kan man se om man går omkring och tittar en stund i den.
003
Det finns flera små trädgårdsrum och sittplatser på en relativt liten yta. Det är lätt att tänka sig hur det såg ut en gång när träden och buskarna var ordentligt beskurna, måbärshäckarna klippta och ogräset inte härjade fritt i planteringarna. Det har funnits en hel del rosor verkar det som. Vildskott visar att här har stått någon annan ros tidigare. På våren är trädgården fylld av krokusar, scilla och andra vårlökar.
005
Byggnaden är välbevarad och mycket av inredningen av Carl Malmsten finns kvar, men att trädgården är ritad av en av Sveriges mest kända trädgårdsarkitekter, Walter Bauer, verkar man helt ha glömt bort. Det är synd.
011
Som tur är är det inte för sent att rädda trädgården än. Jag hoppas verkligen att sommarens totala förfall bara beror på en snart förestående upprustning…
006
Tänk om trädgården kunde vara i tiptop skick till kulturhuvudstadsåret 2014.

2 kommentarer:

Dennis sa...

Jag hoppas faktiskt också det. Man har ofta passerat det där fantastiska huset och tänkt på allt det KUNDE vara..

Anonym sa...

Håller med dig, den verkar vara bortglömd och skulle verkligen behöva omsorg. På våren är den kanske allra finast, det är så underbart med blommorna som kommer och lyser upp i blått! Kan du inte göra en förfrågan till kommunen, du kan rita upp nåt bra så kommer iaf jag och hjälper till att gräva, plantera, vattna....? Det vore väl skoj! :) /Rutan